FERMA DE PRĂSILĂ A LUI DUMITRU BALJICOV - unica din Moldova, certificată și înregistrată în SUA

27 apr 2022
Caprele nubiene, renumite în întreaga lume pentru calitatea laptelui lor și proprietățile deosebite ale acestuia, pot fi cumpărate și în Republica Moldova. De rasă pură, crescute cu grijă, conform unor rigori stricte și atent monitorizate, la unica fermă de prăsilă din țară din satul Bardar, raionul Ialoveni. Cel care s-a aventurat să aducă caprele tocmai din America este Dumitru Baljicov, administratorul fermei și persoana care știe tot despre caprele anglo-nubiene și are grijă ca ele să crească în cele mai bune condiții.

În 2016, am importat caprele din SUA, din statul Pensilvania și unele din California, le-am adus cu avionul. Asta ne-a costat în jur de 1500 de euro pe cap de animal, dar s-a meritat. Am ales din câteva ferme, cele mai bune variante. Pentru fermele de prăsilă așa se procedează, se aleg cele mai bune capre și, neapărat, cu acte de prăsilă, adică Pedigree. Suntem unica fermă din Moldova care deține acest certificat. În acest act, este indicat cine este mama caprei, cine este tatăl, câtă lactație a avut mama, bunica, străbunica. Ferma noastră este certificată în SUA și înregistrată ca fermă de prăsilă și în Asociația Americană a Crescătorilor de Capre, menționează Dumitru Baljicov.

Iezii de la ferma lui Dumitru sunt de rasă anglo-nubiană pură, cu toate actele și certificatele în regulă. Asta înseamnă că pot fi cumpărați atât pentru fermele de prăsilă, cât și pentru cele de producție. Ferma de la Bardar este înregistrată și certificată și de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova.



Pentru iezii pe care îi vindem, la dorința cumpărătorului, putem face și pașapoarte SUA, certificate Pedigree, ele sunt necesare pentru fermele de prăsilă. Pentru fermele obișnuite, de producție, oferim certificate aprobate de Ministerul Agriculturii de la noi.

În Moldova, cu excepția fermei noastre, avem înregistrate doar ferme de producție, adică care sunt specializate doar pe obținerea produselor lactate. Ferma de prăsilă este altceva, este axată pe obținerea animalelor de rasă pură. Produsul acestora este materialul genetic de cea mai bună calitate. Noi ne ocupăm de selecție. Alegem din mai multe sute de capete, cele mai bune, le împerechem cu cei mai buni țapi, și așa în fiecare an, pentru a obține capre de rasă pură, cu producție bună de lapte și cu fertilitate bună. Din acest motiv, prețul nu este unul mic, fiind cele mai scumpe capre de la noi, dar și din lume. Noi vindem doar iezi. Prețul depinde de vârstă și de sex. Iedița de două luni costă 500 de euro, iar țăpușorul – 300 de euro. Aceștia urmează să fie crescuți până ating greutatea de 40 de kg, apoi pot fi împerecheați. Atunci se consideră că au atins atât maturitatea sexuală, cât și maturitatea fiziologică. Asta se întâmplă aproximativ la vârsta de un an, dacă sunt îngrijiți și hrăniți corespunzător. Țapii din această rasă cântăresc până la 120 de kg, ei pot fi folosiți la montă atât în rasă pură, cât și la încrucișarea de absorbție. O capră de orice altă rasă, împerecheată cu un țap nubian va naște iezi mai mari, cu o producție mult mai bună de lapte. În urma metișului, și capra mamă va avea laptele cu fracția de grăsime mult mai mare, a subliniat Dumitru.

Laptele obținut la fermă, de asemenea este comercializat, atât în stare proaspătă, cât și prelucrat. La comandă, Dumitru a preparat o gamă variată de produse lactate: iaurt, brânză, caș, mozzarela, chiar și înghețată turcească. Secretul unei cantități bune de lapte este o căpriță fericită și muzica clasică în timpul mulsului, ne-a mărturisit fermierul.

La ferma noastră, laptele este muls cu ajutorul unei instalaţii de muls, care se cuplează numai după ce s-a efectuat igiena locală a caprelor cu jet continuu de apă. Din recipientele instalaţiei de muls laptele, este transferat rapid în tancul de răcire unde în aprox. 15 minute ajunge la temperatura de 4 °C. Aceste condiţii garantează prospeţimea laptelui timp de 4 zile, fără sa fie necesară fierberea lui înainte de consum.

De asemenea, ferma de prăsilă de la Bardar este unica din țară care oferă certificate în baza cărora fermierii pot accesa subvenții de la stat. În prezent, conform legislației Republicii Moldova, poate fi subvenționată doar achiziționarea de animale de prăsilă, sprijinul financiar acordat de stat fiind de 50% din costul animalului.

De ce sunt caprele nubiene considerate cele mai bune și de ce sunt atât de scumpe?

Este rasa care dă cea mai mare cantitate de lapte, în medie, 3 kg de lapte pe zi. Sunt cele mai mari capre, ajungând la maturitate până la 90 de cm și 120 de kg. Poate fi împerecheată în orice perioadă a anului, comparativ cu celelalte rase, care se împerechează doar iarna, asta permite fermierului să aibă producție de lapte anul împrejur. Laptele caprelor nubiene are un conținut considerabil de grăsimi – de la 5 la 8% și un conținut de proteine ​​de 4%. Laptele este absolut lipsit de miros neplăcut, iar gustul său este puțin dulce și amintește de gustul înghețatei. Laptele de la caprele nubiene este bine cunoscut și pentru proprietățile sale multiple: este indicat pentru diabet, boli ale tractului gastro-intestinal și ficatului și este, de asemenea, indispensabil persoanelor alergice cu reacție alergică la laptele de vacă care conține lactoză.

Cu mai multe detalii despre cum se cresc caprele nubiene, alimentația corectă a acestora, reguli de îngrijire ș.a. revenim într-un articol ulterior.
loading ...