FOCAR MASIV DE PESTĂ PORCINĂ ÎN ROȘCANI: Localnicii protestează

21 mar 2025
Un focar de pestă porcină africană a izbucnit la una dintre cele mai mari ferme din Republica Moldova, situată în satul Roșcani, raionul Anenii Noi, unde sunt crescute 65.000 de animale. În urma confirmării prezenței virusului, autoritățile au decis sacrificarea și înhumarea porcilor infectați, ceea ce a generat nemulțumirea localnicilor din satele Calfa Nouă și Calfa, aflate în apropiere.
 
Aceștia sunt revoltați de faptul că miile de cadavre vor fi înhumate într-o groapă comună la marginea localităților lor, temându-se de poluarea aerului și contaminarea apelor subterane.
 
Împrejur sunt numai ferme, miroase urât. Dacă îngroapă și cadavrele acestea, o să fie un cimitir de porci tot la noi în sat, spun localnicii.
 
La fața locului au fost prezenți specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care au încercat să calmeze spiritele, explicând că înhumarea porcilor respectă normele sanitare.
 
Sunt îngropate la o adâncime de șase metri, unde se pune un strat de paie cu clorură de var, apoi sunt depozitate cadavrele. La un metru și jumătate de la suprafață se acoperă cu pământ și asta este toată procedura. Alt loc destinat, care să asigure cerințele, nu există, în rest sunt terenuri private, a declarat Ion Dascăl, șef adjunct ANSA Cimișlia.
 
Primarul comunei Calfa, Alexandru Palinco, a dat asigurări că măsurile sunt luate conform normelor stabilite, dar a recunoscut că există disconfort.
 
Zona de protecție a apelor la fântâna arteziană nu este afectată, după normele stabilite este totul în regulă. Unele păreri ale cetățenilor sunt corecte, mereu se simte miros de la complex, dar nu știu dacă se va simți miros și de la putrefacția cadavrelor, a explicat edilul.
 
Între timp, pesta porcină africană a fost confirmată și la o fermă din satul Cimișeni, raionul Criuleni, unde sunt crescute 45.000 de animale. Localitatea se află la 25 de kilometri de Roșcani, iar prezența virusului a fost confirmată miercuri seara.
 
Joi, Comisia raională pentru situații excepționale s-a întrunit de urgență pentru a stabili măsurile necesare, iar planul de eradicare a focarului ar putea dura până la trei săptămâni. Autoritățile urmează să efectueze lucrări de dezinfecție, iar porcii infectați vor fi sacrificați și îngropați conform protocolului sanitar.
 
Cele două ferme afectate, Roșcani și Cimișeni, sunt printre cele mai mari din Republica Moldova și dețin aproximativ 40% din totalul porcilor din crescătoriile înregistrate în țară.
 
Până în prezent, 2.000 de porci au fost deja sacrificați la ferma din Roșcani, iar Comisia raională pentru situații excepționale urmează să vină cu noi rapoarte și decizii vineri, 21 martie.
 
 
loading ...