FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ ȘI PESTĂ PORCINĂ DEPISTATE ÎN DOUĂ GOSPODĂRII DIN ȚARĂ

08 aug 2022
Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor informează despre un nou focar de pestă porcină africană. De data aceasta, cazul a fost înregistrat într-o gospodărie din nordul Moldovei. De asemenea, a fost depistat și un caz de gripă aviară. Se întâmplă într-o gospodărie din raionul Florești.

Pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrate un focar de pestă porcină africană la porci domestici în raionul Sîngerei, localitatea Chișcăreni.

Probele au fost testate de Laboratorul Naţional de referinţă al Republicii Moldova pentru pesta porcină africană (IP CRDV).

A fost convocată Comisia pentru situații excepționale a raionului Sîngerei, care va implementa un plan complex de măsuri pentru combaterea și profilaxia pestei porcine africane, se arată în comunicatul ANSA.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Sîngerei, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

ANSA mai precizează: A fost identificat un focar de influenţă aviară înalt patogenă la păsări domestice în raionul Fălești, localitatea Albinețul Vechi.

Probele prelevate de la păsări domestice în localitatea sus menționată au fost testate cu rezultat pozitiv la  influenţă aviară pe data de 02.08.2022 de către IP CRDV.

A fost întrunită în regim de urgență Comisia pentru situații excepționale a raionului Fălești, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influenţă aviară.

Și în acest caz, ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Fălești (cu raza de acoperire și a raionului Glodeni), în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În ambele situații, au fost stabilite măsuri de eradicare și profilaxie a influenței aviare în focar, au fost instituite zona de protecţie şi zona de supraveghere.
 
Totodată, ANSA informează că au fost anulate restricțiile la pesta porcină africană pe data de 03.08.2022 în localitatea Pompa, raionul Fălești și pe data de 04.08.2022 în localitatea Onești raionul Edineț.
 

FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ ȘI PESTĂ PORCINĂ DEPISTATE ÎN DOUĂ GOSPODĂRII DIN ȚARĂ

FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ ȘI PESTĂ PORCINĂ DEPISTATE ÎN DOUĂ GOSPODĂRII DIN ȚARĂ

FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ ȘI PESTĂ PORCINĂ DEPISTATE ÎN DOUĂ GOSPODĂRII DIN ȚARĂ

loading ...