Potrivit situației epizootice din Republica Moldova, și în regiune în perioada 21.01.2023 - 28.01.2023, pe teritoriul țării au fost confirmate:
- Un focar de pestă porcină africană. În proba recoltată de la un cadavru de mistreţ, găsit mort în zona ocolului silvic Lipcani, raionul Briceni, prin cercetări de laborator la IP CRDV a fost depistat virusul pestei porcine africane.
- Două cazuri pozitive de rabie la 2 câini, în raionul Edineț, localitatea Hincăuți.
Sunt întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Ordinul ANSA nr. 52 din 04 martie 2015.
În perioada 21.01.2023 - 28.01.2023, Organizația Mondială pentru Sănătate Animală a raportat cazuri noi de îmbolnăvire.
Influența aviară înalt patogenă - în România, la păsări sălbatice, Austria, la păsări domestice și păsări sălbatice, Ţările de Jos, la păsări sălbatice, Belgia, la păsări domestice și păsări sălbatice, Germania, la păsări sălbatice, Republica Cehă - la păsări domestice și păsări sălbatice, Slovacia, la păsări domestice, Elveția, la păsări domestice, Bulgaria, la păsări domestice, Franța, la păsări domestice și păsări sălbatice, Suedia, la păsări sălbatice, Danemarca, la păsări sălbatice, Polonia, la păsări domestice și păsări sălbatice, Serbia, la păsări sălbatice, Croația, la păsări sălbatice.
Variola ovină și caprină - în Spania, la ovine și caprine, Turcia, la ovine.
Anemia infecțioasă cabalină - în România.
Antrax - în Turcia, la bovine și ovine.
Febra aftoasă - în Turcia, la bovine.
Rabie – în Turcia, la câine, pisică, bovină, cabalină.