GOANA DUPĂ MIEII PENTRU MASA DE PAȘTE A ÎNCEPUT! Cât va costa un kilogram și care este explicația fermierilor

22 mar 2021
Deși anul acesta Paștele va fi serbat la 2 mai, amatorii de carne de miel au început deja să-și facă rezervele pentru masa de sărbătoare. La piețe și în magazinele specializate, un kilogram de carne de miel costă acum în jur de 80 de lei. Altul va fi însă prețul înainte de sărbători – ar putea ajunge până la 120 lei per kg. Unii crescători de ovine spun că au vândut deja câteva zeci de capete și că așteaptă în continuare precomenzile de la clienți.
 
Marcela Bratu este o antreprenoare din satul Slobozia Mare, Cahul. Împreună cu familia, ea deține o stână de 200 de oi și cam tot atâțea miei este gata să scoată anul acesta în vânzare. Mica ei întreprindere mai produce celebrul salam de oi “Kavurma”, brânză de oi și caș proaspăt.
 
Contactată de AGROMEDIA, dna Bratu ne-a comunicat că cele mai multe solicitări urmează să vină cu două săptămâni înainte de Paște. Și dacă anul trecut, prețul pentru un kg de carne de miel era de 85 lei, anul acesta, din cauza secetei și a prețurilor majorate la cereale și la combustibil, cumpărătorii vor scoate din buzunar între 90 și 100 lei.
 
“Chiar ieri am mers la Cahul și am procurat patru saci de grăunțe de porumb, pentru care am achitat 1000 lei. Și oile le manâncă în două zile. Mieii scoși în vânzare vor avea între 10 și 22 kg. Sunt din rasa țigaie, dar dacă îi îngrijești bine, cresc destul de grăsuți și au carnea fină”, ne-a spus Marcela.
 
Afacerea lor de familie, care a fost lansată în 2012, a reușit deja să obțină un nume prin satele din zonă și au clienți fideli de ani de zile. În plus, după târgul fermierilor, grație salamului “Kavurma”, anul acesta lista se va completa și cu persoane noi.
 
 “Am fost deja telefonați. Vom merge și la Chișinău, la magazinul Casa Fermierului, vom încerca să vindem și la piețe. Anul trecut vânzările au mers destul de bine. Din cauza rândurilor imense la abatoare, am încărcat mieii în mașină și am vândut și vii. Iarna aceasta, am câștigat un proiect, “Miorița”, finanțat de UE și, pe lângă atelierul de producere al salamului, vom construi și propriul abator și ne va fi mai ușor. Noi până și acum mulgem oile manual, dar vom trece la procesul mecanizat”, ne-a mai spus fermiera.
 
În familia Bratu, carnea de oi, salamul și brânza sunt produsele preferate și completează meniul zilnic. Pentru Sfintele Sărbători de Paști, vor prepara și o friptură de miel. Tare gustoasă! Ca la sud, unde creșterea oilor este o îndeletnicire veche, transmisă din generații în generații și sunt mulți antreprenori mici, care au câte o stână. Să faci față concurenței e destul de dificil, dar Marcela are încredere în munca sa și știe că nu va rămâne nerăsplăptită.
 
loading ...