Crescătorii de iepuri au mari provocări cu creșterea animalelor din cauza sensibilității lor crescute la boli. Printre cele mai frecvente și periculoase boli este mixomatoza la iepuri. Având în vedere faptul că mixomatoza este extrem de greu de tratat, în mare parte letală, cea mai bună soluție pentru combaterea acestei boli la iepuri este prevenția.
Această boală poate fi provocată de substanțe iritante precum fânul prăfuit, aerosolii de uz casnic, fumul de țigară, amoniacul în exces din urină, curenții de aer rece, pătrunderea unei particule străine în sacul conjunctival etc. În cazul conjunctivitei, ochiul este inflamat, urmat de înroșire și lacrimare abundentă.
Conjunctivita poate fi pe fond alergic sau consecutiv unei iritații ori infecții. Dinții crescuți în exces pot provoca infecții extinse care se pot manifesta prin probleme oculare, inclusiv lăcrimare abundentă. Suprafața corneei poate fi ușor afectată prin lovituri la nivelul ochiului sau prin prezența unui corp străin care să o zgârie. Astfel, pot apărea ulcerații corneene, iar animalul poate ține ochiul afectat închis din cauza disconfortului.
Unele boli infecțioase (mixomatoza, pasteureloza) pot determina secreții oculare. Inițial, sunt scurgeri limpezi care devin, pe parcurs, purulente și tulburi.
Recomandarea este realizarea unui consult la un cabinet veterinar unde, după un examen amănunțit al animalului și efectuarea unor eventuale analize suplimentare, se va putea pune un diagnostic cert și corect, ulterior administrându-se un tratament adecvat.
Sursa: Maxi-pet