PORCI LANDRACE – UNA DINTRE CELE MAI BUNE RASE DE CARNE. Caracteristici, spor de creștere, mod de întreținere și alimentare

18 jan 2023
Porcii Landrace - una dintre cele mai bune rase de porci, care dau o cantitate mare de carne de înaltă calitate, slabă, foarte gustoasă, cu un strat subțire de grăsime. Landrace este una dintre cele mai populare rase de suine la nivel global, datorită caracteristicilor morfo-productive deosebite.

După încrucișări între Marele Alb (o rasă englezească) și rasele de porci locale daneze a rezultat Landrace. Crescătorii au format rasa Landrace pe baza unei alimentații bogate în lapte smântânit și concentrate pe bază de orz.

Rasa de porci Landrace, principalele caracteristici
  • Landraces au pielea albă.
  • Au boturi lungi.
  • Corpul lor este lung.
  • Greutatea medie matură a scroafei este de 204 până la 272kg, iar greutatea medie a masculului este de 226-318kg.
  • Porcii de crescătorie devin gata pentru sacrificare după doar șase luni de viață.
  • Îi lipsesc ridurile și excesul de grăsime găsite la alte rase
  • Porcii Landrace sunt excelenți în poducția de șuncă.
  • Scroafele produc mulți purcei.
  • De asemenea, au capacitatea de a se încrucișa bine cu alte rase de porci.
  • Animalele sunt rezistente la boli, echilibrate și ascultătoare.
  • Preţul unui purcel Landrace poate ajunge între 200 şi 250 euro.
O caracteristică evidentă a acestei rase este talia, aceasta fiind una mijlocie spre mare și de un trunchi mai lung, chiar și decât rasa Marele Alb. Deosebit la rasa Landrace este că aceasta are 1-2 vertebre dorsale în plus.
Animalele nu au foarte mult păr, acesta este alb, la fel ca și culoarea pielii. Trenul posterior este mai dezvoltat decât cel anterior.

În ce privește mărimea capului, Landrace are un cap relativ mic, drept, cu niște urechi lungi și mari, care stau deseori aplecate înainte.

Membrele sale sunt fine și pot părea la prima vedere fragile, însă acestea au o rezistență cât se poate de bună. Doar cornul unghiilor este mai fragil, prin urmare, daca pardoseala fermei este prea dură, animalele pot avea dificultăți, dureri, la deplasare.

Reproducere

Landrace se remarcă printr-o profilicitate medie, în sensul în care la o fătare se obțin în medie 10 - 11 purcei. De asemenea, scroafele au o capacitate bună de alăptare de peste 48-50 kg.

Precocitatea rasei este și ea destul de bună, tineretul în vârstă de 8 luni realizează greutatea de 115-125 kg, moment în care poate fi introdus în procesul de reproducție.
  • Greutatea la 181 de zile (vieri 107 kg; scrofițe 100 kg)
  • Vârsta la 100 kg (vieri 173 zile; scrofițe 179 zile)
  • Grosimea medie a slăninii (vieri 12,76 mm; scrofițe 16,32 mm)
  • Procent țesut muscular (56% vieri; 54% scrofițe)
Sporul mediu al rasei Landrace

Tineretul a înregistrat, pe perioada a 90-180 zile un spor mediu zilnic de creștere în greutate de 635 – 670 kg, cu un consum specific de 2,8 – 3,1 UN/kg spor. În schimb, în Danemarca, există exemplare care pot depăși 690 – 700 grame spor mediu zilnic.

Rasa de porci Landrace este specializată pentru producerea de carne, carcasele sunt lungi, cu proporție mare a porțiunilor valoroase (jambon, cotlet, spată).

Utilizarea rasei

Această rasă este folosită destul de frecvent în schemele de ameliorare, alături de alte rase importante la nivel mondial. Pentru tineret, merită precizat că această grupă de vârstă e relativ pretențioasă la hrană și adăpost, de asemenea și la fluctuațiile prea mari de temperatură.

Mod de întreținere, alimentație

Porcii Landrace au nevoie de un spațiu de cazare de circa 6 mp, iar pentru cei mici - 0,3 mp. Iluminarea trebuie să combine lumina naturală cu cea artificială. Este important să se efectueze o îngrijire sanitară corectă, să se schimbe în mod regulat așternutul, iar purceii să se scalde purceii în apă caldă.

Este nevoie de 250-260 kg de furaj pe an pentru a hrăni un animal adult. Se recomandă complexele de vitamine şi minerale concentrate.

În dietă, ar trebui să fie de aproximativ 70%, masă verde și furajele suculente - cel puțin 20%. Nu trebuie să lipsească: fasolea și cerealele (mazăre, fasole, orz, grâu, hrișcă) zdrobite, legumele (morcovi, sfecla, napi, anghinare, dovleac, dovlecei etc.) precum şi cartofii. În plus, se adaugă masa verde (lucernă, trifoi, soia) și urzică, produsele de origine animală (zer, zară, pește, făină de carne și oase etc.), dar şi alte furaje: fân, turte de floarea soarelui sau făină, pleavă, tărâțe.

Sursa: cultivaprofitabil.ro
 
loading ...