RASA DE CAPRE BOER: AVANTAJE, CERINȚE DE CREȘTERE

09 jun 2023
Rasa de caprine Boer este descendentă raselor de capre indigene din Africa de Sud, împerecheate cu rase din Europa. Boer a fost dezvoltată, în special, pentru producția de carne. Datorită programelor avansate de îmbunătățire a acestei rase, Boer are o rată crescută de creștere și dezvoltare, fiind una dintre cele mai apreciate rase de capre de carne din întreaga lume.
 
Rasa de capre Boer - Cinci avantaje
  • Este o sursă de carne de bună calitate;
  • Este foarte rezistentă la boli;
  • Se adaptează la cele mai dificile condiții de mediu;
  • Are un spor de creştere ridicat şi calitate excepțională a carcasei. În perioada de testare, sporul mediu zilnic la tineret este cuprins între 350 şi 450 g/zi;
  • Ţapii maturi ating o greutate corporală de 100-135 kg, iar caprele de 70-90 kg.


Rasa de capre Boer - Cerinţe de creștere

Pe segmentul condiții de viață, cerințele față de mediu şi hrană ale rasei Boer sunt următoarele:
 
La păşune, vântul şi umbra naturală sunt suficiente pentru a asigura confortul caprelor, iar în perioada de iarnă trebuie adăpostite pentru că sunt sensibile la frig, umiditate şi curenți de aer rece.

Citește și: RASA DE OI FRIZA

Culoarea albă în proporție ridicată (capul maro) şi urechile lungi le protejează de razele solare şi de căldura ridicată (urechile răcesc sângele înainte de a ajunge la creier). O culoare mai rar întâlnită este cea maronie în totalitate.Caprele din rasa Boer pot fi crescute atât în sistem extensiv, cât şi intensiv cu respectarea cerințelor nutriționale pe categorii de vârstă.

Fiind specializate pentru producția de carne, sunt necesare suplimente nutriționale pentru exprimarea potențialului de creştere şi obținerea unei calități superioare a cărnii.

Citește și: MURCIANA GRANADINA, RASA DE CAPRE CARE DAU MULT LAPTE

Utilizarea unor cantități mari de concentrate poate declanşa acumularea de grăsime în jurul organelor. De asemenea, excesul de fosfor în rație, în detrimentul calciului, poate duce la formarea calculilor renali care sunt mai periculoşi la țapi pentru că pot împiedica monta.
 
Rasa de capre Boer - Sensibilitatea la boli

Una din principalele probleme de sănătate este controlul paraziților pentru care trebuie instituit şi respectat un program preventiv de tratamente şi vaccinări. Cei mai des întâlniți paraziți externi sunt păduchii, iar ca paraziți interni - viermii care afectează plămânii şi ficatul.Citește și: CUM TRATĂM MAMITA GANGRENOASĂ A OILOR ȘI CAPRELOR

Caprele din această rasă sunt sensibile la copită, dacă aşternutul nu este menținut curat şi uscat în adăpost.
 
Rasa de capre Boer - Vârsta de montă

Caprele Boer ating maturitatea sexuală la vârsta de cinci-şase luni. Pentru țapi pubertatea începe încă de la vârsta de trei luni, dar sunt pregătiți pentru montă la vârsta de şase luni.


 
Rasa de capre Boer - Prolificitate bună

Cel mai frecvent, caprele din rasa Boer fată gemeni (doi iezi/fătare), iar tripleți (trei iezi/fătare) se obțin doar ocazional. Dacă sunt mai mult de doi iezi la o fătare, pierderile până la înțărcare sunt mai mari, iar cei care supraviețuiesc vor avea frecvent o greutate sub media generației. Fiind o rasă specializată se pot organiza trei fătări în doi ani.
 
Sursa: Revista Ferma
loading ...