Din dorința de avea o rasă productivă de oi, Adrian Cioaca, din comuna Țigănești, județul Teleorman, și-a cumpărat 6 exemplare din rasă Friza.
Cât lapte dă o oaie pe zi?
Furajată corespunzător, o oaie din rasa Friza oferă cel puțin o medie de 2 litri de lapte pe zi, ajungând la circa 500-600 de litri într-o perioadă de lactație de 210-230 de zile.Există unele exemplare, vârfuri, care pot ajunge și la 3 litri de lapte pe zi. Un avantaj important al acestei rase, pe lângă producția de lapte, este și perioada de lactație mare. Începe din ianuarie-februarie și durează până la finalul lui septembrie. Eu le țin în stabulație. De asemenea, și calitatea laptelui este deosebită, aceasta având un conținut de grăsime de cel puțin 6%” pe care și-l păstrează pe toată durata lactației, a spus crescătorul de ovine.
Oile Friza, cum le hrănim?
Pentru a se obține o producție importantă de lapte, oile din rasa Friza au nevoie de o hrană echilibrată, precum și de multă apă.Eu le hrănesc, în general, cu un amestec de cereale, porumb, grâu și orz. Masa de bază însă e lucerna pe care o cumpăr. Pentru lactație nu le dau nimic suplimentar, mai ales că le țin ca și hobby, adică nu fac ceva industrial. De asemenea, este important să i se asigure apa rece tot timpul, cât și răcoare în adăpostul în care stau. Nu le place căldura, a mai explicat Adrian Cioaca.
Se adaptează ușor la condițiile de creștere, nu iubesc căldura
Rasa Friza este caracterizată prin docilitate, reușind să se adapteze cu ușurință condițiilor de creștere intensivă. Pentru a se putea dezvolta corespunzător, oile din aceasta rasă trebuie ferite de curenți.Pentru ele am un adăpost simplu, clasic. Ce este foarte important aici este să le ferim de curenți. De exemplu, iarna, au rezistat fără probleme la temperaturi de – 24 de grade Celsius. Vara le-am ținut numai cu ventilatoare. Dacă este prea cald ele nu mai consumă mâncare și scad automat și la producția de lapte, a mai spus fermierul.
Câte 2-4 miei la fătare
Încă un avantaj al rasei de ovine Friza este că oile au o prolificitate ridicată și precoce.La 7 luni se montează deja, iar la un an și 2-3 luni sunt deja mame. De asemenea, rasa are și o prolificitate ridicată. Fată în general câte doi și adesea câte trei sau chiar patru miei. Pe lângă acest lucru, oile din rasa Friza sunt mame foarte bune, fiind mereu alături de mieii lor, a mai explicat Adrian Cioaca.
Având în vedere că reproducerea nu este dependentă de anotimp, rasa Friza poate fi folosită cu succes și pentru încrucișări în scopul de a îmbunătăți cantitatea de lapte produsă de alte rase.
Din punct de vedere al greutății, o oaie ajunge la circa 80 kg, iar un berbec pe la 130-135 kg, volumul de lână fiind situat la circa 5-6 kg.
Originare din regiunea Friesland, aflată la granița dintre Germania și Olanda, oile din rasa Friza (East Friesian) sunt considerate în prezent unele dintre cele mai productive rase de lapte din lume, fiind similare cu rasa de bovine Holstein.
Sursă: Știri agricole