CU CE HRĂNEȘTI ȘI CUM ÎNGRIJEȘTI CAPRELE ÎN CONDIȚII DE CASĂ

24 apr 2023

Cum alegi o capră?

Caprele sunt animale foarte sociale, date pentru a trăi într-o turmă. În cele mai multe cazuri, dacă cumpărați doar o capră, va fi foarte zgomotoasă (cerând alte capre). Prin urmare, cel mai bine este să începeți creșterea caprelor cumpărând cel puțin 2-3 capre. De obicei, o capră trăiește 10-13 ani, dar poate să se reproducă (și să dea lapte) de la 1-1,5 până la 7-9 ani. Desigur, există și excepții de la aceste limite de vârstă.

Care sunt cele mai bune rase de capre de lapte, dar de carne?

Ca și în cazul altor animale, există rase diverse și strategii diferite pentru nevoi și experiențe variate. În primul rând, trebuie să decideți dacă doriți să creșteți capre pentru lapte și/sau carne. Alpine, LaMancha, Nubian, Saanen, Toggenburg și Oberhasli sunt cele mai cunoscute rase de capre de lapte. Boer, Bital, Obmorochnaya, Kiko, Somali, Napoletana sunt rase cunoscute de capre de carne.

Cum să pregătești spațiul pentru capre

Caprele au nevoie de un hambar, un spațiu cu iarbă și un gard bun. Caprele nu sapă cu o fac porcii, dar sunt alpiniști și săritori excelenți. În consecință, avem nevoie de un gard bine întărit pe care caprele nu se pot cățăra.
Trebuie să aibă cel puțin 1,5 m înălțime. Există panouri standard pentru animale și garduri electrice făcute special pentru capre.Specialiștii recomandă așa-numitul pășunat rotațional. Acest lucru înseamnă, că trebuie să vă împărțiți câmpul în 5 sau 6 părți egale și să vă lăsați caprele să pască doar într-o singură parte timp de o săptămână. Apoi închideți prima parte și lăsați să pască pe altă parcelă. O săptămână mai târziu, închideți a doua parte și deschideți a treia și așa mai departe. Cu această schemă, pășunea va avea suficient timp (cel puțin 5-6 săptămâni) pentru a crește din nou fără distrugere completă.

Îngrijirea caprelor în condiții de casă

Caprele trebuie deparazitate frecvent (consultați medicul veterinar). În magazinele de specialitate, puteți găsi produse de deparazitare care ucid cei mai obișnuiți paraziți gastrointestinali care se găsesc cel mai frecvent la capre. De asemenea, ar trebui să vă vaccinați caprele o dată pe an, întotdeauna după consultarea unui medic veterinar.

În plus, trebuie să verificați în mod regulat starea de bine a caprelor. Diareea este cel mai frecvent simptom al unei boli. Dacă o capră s-a despărțit de turmă, nu mănâncă, nu bea apă, are ochii lăcrimați, doarme toată ziua și nu se poate trezi, atunci acestea sunt alte câteva dintre semnele că este bolnavă. Rețineți că temperatura normală a corpului la capre este de 38,5-39,7°C.

Fermierii ar trebui, de asemenea, să taie copitele caprelor pentru a preveni infecțiile. Le verificăm copitele în fiecare săptămână, dar tăierea trebuie făcută în mod regulat la fiecare 2 luni.

Rația zilnică pentru o capră

În general, caprele iubesc varietatea în hrana lor. Sunt exploratori prin natura lor și iubesc să hoinărească și să caute hrană. Acest lucru este foarte important pentru bunăstarea lor. Hrana naturală pentru capre este pășune, copaci, struguri, fân, fructe și o cantitate mică de cereale.

Caprele au, de asemenea, capacitatea de a sta pe picioarele din spate sau de a se cățăra în copaci și de a mânca diverse fructe. Cu toate acestea, nu este sigur ca caprele tale să se hrănească cu orice plantă neidentificată.

În medie, caprelor tinere (între 1 și 14 luni) li se administrează de obicei 1-2 căni din amestecul de boabe în fiecare zi, în funcție de greutatea lor. Totuși, scopul la această vârstă este de a-i încuraja să învețe să exploreze și să-și caute hrana cu sau fără mama lor.

De asemenea, li se dă fân o dată pe zi vara și de două ori pe zi iarna. Mineralele și suplimentele pe bază de plante sunt, de asemenea, administrate cu moderație. Caprelor adulte, fără lapte și neînsarcinate, li se administrează de obicei fân de două ori pe zi în timpul iernii și o dată pe zi vara, în timp ce sunt libere să pască cea mai mare parte a zilei. De asemenea, se adaugă bicarbonat de sodiu în alimentatoarele lor (s-a raportat că bicarbonatul de sodiu ajută digestia).

Capre adulte, gestante sau care alăptează, dați toate cele de mai sus plus 2-5 căni de boabe amestecate pe zi. Desigur, o capră însărcinată sau de lapte nu are suficientă forță pentru a căuta mâncare toată ziua, așa că suplimentele alimentare din plante (cuburi de lucernă) sunt de obicei adăugate în dieta ei.

Caprelor adulte li se administrează de obicei toate cele de mai sus, cu excepția cerealelor. Unii crescători de capre le oferă zilnic o cantitate mică de cereale (1-2 căni), în timp ce alții le hrănesc doar cu pășune, fân, minerale și unele suplimente alimentare pe bază de plante.

Caprele din hambar ar trebui să aibă apă non-stop. Adăpătoare ar trebui, de asemenea, să fie plasate în 2-3 locuri îndepărtate de pe terenul dvs. Apa trebuie schimbată cel puțin o dată pe zi. De asemenea, puteți atașa un alimentator în interiorul hambarului pentru a le oferi mere, morcovi. În cele din urmă, pietre de sare (ca supliment mineral) sunt adăugate la hrana obișnuită pentru capre.

Sursa: wikifarmer.com
Imagini: AGROMEDIA
 
loading ...