RASA DE GÂȘTE HOLMOGOR. Cum le creștem, cu ce le hrănim?

31 aug 2023
Printre crescătorii de păsări, gâștele Holmogor sunt populare datorită cărnii lor de înaltă calitate și creșterii fără pretenții. În acest articol, veți afla principalele caracteristici ale acestei rase și cum să creștem gâștele Holmogor.

Rasa de gâște grele Holmogor s-a format în regiunile Voronej și Kursk, prin încrucișarea populatelor locale albe, cu rasa chinezească. Primele mențiuni documentate despre acestea datează de la sfârșitul secolului XIX.
 

Caracteristici rasa de gâște Holmogor

Este o pasăre masivă, la cap prezentând un caruncul caracteristic, împrumutat de la rasa chinezească. Ciocul alungit, gros la bază este de culoare roșie portocalie. Gâtul este gros iar trunchiul dezvoltat și lung.
Picioarele puternice au o culoare roșie-portocalie. Culoarea penajului esta albă sau cenușie în funcție de varietate.Citește și: GÂSCA DE TOULOUSE

Greutatea adultului ajunge la 7-8 kg la femele și 9-10 kg la masculi. Musculatura pectorală este foarte bine dezvoltată. Producția de ouă ajunge în condiții bune la 40-50 de ouă, dar în general produce 15-30 de ouă cu o greutate medie de 180-200 grame.

Este o rasă rustică, bine adaptată condițiilor aspre de climă în care s-a format. Bobocii sunt robuști, nepretențioși, cu un ritm rapid de creștere, care la vârsta de 7 luni realizează greutatea corporală de adult.

Speranța lor de viață în condiții potrivite poate atinge 17 ani. Se adaptează bine la diverse condiții, datorită abilităților lor de aclimatizare.
 

Creșterea gâștelor Holmogor în condiții de casă

Nu este dificil să crești gâște din rasa Holmogor, cu toate acestea, există câteva puncte la care merită să fii atent.

Condiții de creștere: O încăpere spațioasă va ajuta păstrarea pardoselii curate și uscate și va proteja gâștele de multe boli (1 metru pătrat pentru 1 gâscă). În climatele calde, când gâștele își petrec cea mai mare parte a timpului în aer liber, suprafața adăpostului poate fi redusă la 0,5 metri pătrați. Important! Cel mai potrivit material pentru construirea adăpostului pentru gâște este lemnul, deoarece păstrează bine căldura.Citește și: RAȚELE PEKIN

Gâștele trebuie protejate de curenți, deoarece acestea sunt foarte vulnerabile la vânt. Iarna, este necesară realizarea unei pardoseli din materiale precum turba și paiele pentru a păstra căldura. Primăvara și vara, se va folosi rumeguş sau nisip acoperit cu paie mărunțite.
 
Gâștele Holmogor iubesc apa. De aceea, lăsați-le să înoate în râu sau construiți-le un bazin artificial cu apă.
 

Cu ce hrănim gâștele Holmogor

Rata creșterii în greutate și sănătatea păsării depinde de alimentația corespunzătoare, corelată cu sezonul și producția de ouă.
 
În februarie, păsările au nevoie de aproximativ 160 g de furaje, care ar trebui să conțină:
  • boabe, leguminoase, fân mărunțit și culturi rădăcinoase
  • dieta lor trebuie să conțină și hrană pentru animale: brânză de vaci, ouă crude, carne și oase
  • cretă și pietriș
Dimineața, mâncarea umedă va fi utilă pentru gâște, iar mâncarea uscată seara. Pentru ca păsările să digere bine mâncarea, trebuie să bea multă apă.
 
Primăvara și vara, gâștele Holmogor vor fi lăsate pe pășune, unde pot mânca până la 2 kilograme de iarbă pe zi.Citește și: RAȚE PENTRU CARNE


Creșterea bobocilor

Gâştele cuibăresc la sol, adesea lângă un gard sau copac, 5-15 ouă. Masculii participă şi ei la creşterea bobocilor. Atunci când au boboci, gâştele pot fi agresive inclusiv faţă de stăpân.

Ar trebui să existe câte un gânsac pentru fiecare patru gâște dintr-un grup.  La depunerea ouălor, nu ai nevoie de un incubator, gâștele depun ouăle în cuibul lor. Perioada de păstrare a ouălor pentru incubație nu trebuie să depășească 15 zile. În medie, procesul de incubare a ouălor durează 4 săptămâni, dar puteți adăuga încă câteva zile la această perioadă.
 
Îngrijire boboci:
  • În primele trei zile, trebuie să hrăniți boboceii de 4-6 ori pe zi, dându-le ouă fierte și boabe zdrobite. Vor fi ținuți într-o cutie înaltă, astfel încât să nu poată ieși din ea singuri.  Totodată, veți menține o temperatură de + 28-29 ° C, la necesitate îi veți încălzi sub o lampă;
  • Din a 4 a zi, temperatura trebuie menținută la + 27 ° C;
  • Din ziua a șasea de viață - aproximativ + 25 ° C;
  • de la 8 la 10 zile ar trebui să fie + 24 ° C;
  • De la 11 la 15 zile - + 22 ° C . Mai apoi, temperatura trebuie menținută la + 18 ° C.
Începând cu a doua săptămână, veți hrăni bobocii la fel ca și gâștele, puteți adăuga iarbă în alimentație. După o lună, este necesară introducerea proteinei vegetale în dietă, surse bune ale acestei substanțe sunt urzicile și mazărea. Hrănirea se efectuează de 4 ori pe zi.
 
Important! Fiți atenți la bobocii abia ieșiți din ou, dacă cad pe spate, ei nu se pot ridica singuri și pot muri.
 
Bobocii sunt de obicei vaccinați la vârsta de 3-4 săptămâni, dar trebuie luați în considerare factori precum compoziția vaccinului, gradul de răspândire a bolii și prezența imunității la gâște.
 

Ce boli pot avea gâștele Holmogor?

Gâștele Holmogor se disting prin sănătate bună și trăiesc până la 17 ani, cu toate acestea, dacă nu sunt îngrijite bine, acestea pot avea probleme de sănătate.

Printre bolile gâștelor se numără:
Rahitism. La reprezentanții rasei cu această boală, oasele și ciocul devin moi, gâștele depun ouă cu cochilii moi. Pentru a vindeca gâștele, trebuie să le asigurați plimbări la soare, să introduceți uleiul de pește, drojdia și vitamina D în dietă.
Paraziţi. Păsările cu paraziți se dezvoltă slab, au o productivitate scăzută a ouălor. În acest caz, trebuie să dezinfectați păsările și spațiul unde stau, apoi să le tratați penele cu un unguent special.
Intoxicație alimentară. Acest lucru se poate întâmpla dacă gâștele au consumat alimente de proastă calitate sau improprii. Acestea pot avea convulsii, vărsături, diaree și un aport mare de lichide. Puteți trata păsările cu o soluție slabă de oțet, vodcă și ulei vegetal.
 
Sursă: Supremg.com
 
loading ...