RAȚE PENTRU CARNE. Care sunt cele mai bune rase

04 apr 2023
Carnea de rață este foarte apreciată pentru gustul său și valorile nutritive. Potrivit experților, carnea de rață fiartă curăță organismul de cancerigeni, îmbunătățește aspectul tenului și structura pielii, reglează procesele metabolice și stimulează potența. Cum să alegeți cea mai bună rasă de rațe de carne, vedeți în acest material.

RAȚE - RASA PEKIN

Această rasă este foarte răspândită pe plan mondial pentru producția de carne deoarece are aptitudini bune: diferență mică de greutate între mascul și femelă (dimorfism sexual foarte slab), precocitatea și intensitatea de creștere mare, penaj cu eventualele tuleie pe carcasă puțin evidente. Prezintă dezavantajul de a produce carcase prea grase.


 
  • Carnea este foarte fragedă, suculentă și este recunoscută în lumea întreagă pentru gustul său plăcut.
  • Culoarea penajului: albă.
  • Greutatea corporală: păsările adulte crescute în țara noastră au în medie 3-3,5 kg masculul și 2,5-3 kg femela. Standardul englez prevede o greutate corporală de 3,6 kg pentru rață și 4,1 kg pentru rățoi.
  • Însușiri de exterior: aspectul general al corpului este dat de trunchiul lung, larg și adânc, cu direcție oblică caracteristică, datorită picioarelor prinse mult înapoi. Capul este aproape rotund, cu ciocul scurt și lat. Gâtul are lungime mijlocie și este mai gros la extremitatea inferioară. Trunchiul este aproape prismatic, cu spinarea lungă, largă, abdomenul mare, purtat atârnând și coada scurtă, purtată aproape vertical. Penele de la baza cozii formează cârlionți la mascul. Fluierele sunt scurte și puternice. Ciocul, fluierele și degetele sunt de culoare portocalie.
  • Însușiri productive: ouatul începe la 24-26 săptămâni și poate atinge 150-230 ouă pe an pentru o femelă, în funcție de linie. Greutatea oului este de 60-80 g. Procentele de fertilitate (85-95%) și de ecloziune (85-90%) din ouăle fecundate sunt satisfăcătoare.
Rațele Pekin cresc rapid, atunci când sunt corespunzător hrănite, hibrizii ajungând la aproximativ 90% din greutatea de adult la vârsta de 7 săptămâni. Astfel la această vârstă cântăresc adeseori 2-2,7 kg în rasă curată. Hibrizii pentru carne cântăresc 3-3,4 kg la vârsta de 42 zile și au un indice de consum de 2,2-2,4 și 3,4-3,8 kg, iar la 49 zile prezintă un indice de consum de 2,4-2,6.

Randamentul la tăiere este de circa 70%. Intensitatea de creștere în condiții mai puțin favorabile depinde de calitatea hranei. Chiar în condiții mai puțin corespunzătoare, rasa Pekin produce destul de bine.

RAȚE - RASA LEȘEASCĂ (Rață mută, Rața braziliană)

Este o rață care zboară mai ușor decât cele provenite din specia Anas boschas, iar aspectul său exterior este foarte diferit de al celorlalte rațe: particularități de exterior la cap (o excrescență roșie a pielii care seamănă cu moțul curcanului și bărbițele găinilor), dimorfism sexual accentuat, greutatea femelei față de cea a masculului fiind de 60-70% la aceeași vârstă. Tolerează mult mai bine vremea călduroasă decât rațele comune. Are durata de incubație de aproximativ 35 de zile.


 
  • Varietăți de culoare: prezintă 7 varietăți de culoare: neagră cu aripi albe, albastră cu aripi albe, albă, neagră, albastră, neagră bălțată cu alb și albastră bălțată cu alb.
  • Greutate corporală: rățoiul adult are 4,6-6,4 kg, iar rața 2,2-3,1 kg.
  • Însușiri de exterior: aspectul general este dat de trunchiul cu direcție orizontală, cu picioarele scurte, prinse mult în față. Capul, purtat orizontal, are ciocul de lungime medie. Pe față prezintă o regiune golașă, acoperită cu excrescențe de culoare roșu aprins formând așa-numita mască. Trunchiul are spinarea lungă și largă, ușor convexă, pieptul plin și larg, coada lungă și lată, aripile lungi. Picioarele sunt groase, cu degete lungi și gheare puternice. Culoarea ciocului, a fluierelor și a degetelor variază în funcție de culoarea penajului. Când păsările se irită, penele de pe partea posterioară a capului și gâtului se ridică formând un fel de „coamă”. Produce un pufăit (sâsâit) jos și răgușit, motiv pentru care se mai numește și „rața mută”. Maturitatea sexuală este destul de târzie: 26-28 săptămâni pentru femele și 28-30 săptămâni pentru masculi. Masculii au activitate sexuală mai redusă și produc o cantitate de spermă mai mică decât celelalte rațe, cu o concentrație redusă a spermatozoizilor.
  • Însușiri productive: produce anual 60-90 ouă, cu coajă albă și o greutate medie de 80-90 g. În microclimat controlat, pe două cicluri de ouat de 21 săptămâni, despărțite printr-o perioadă de 13 săptămâni de năpârlire forțată, liniile parentale pot obține 190-210 ouă pe femelă. În cazul creșterii în sistem semiintensiv, ouatul variază după anotimp.Ouăle au o fecunditate de 80-95% și un procent de ecloziune relativ mic, de 65-70%, dar care la liniile parentale poate ajunge la 90%. Perioada de incubație este de 34-36 zile. Rațele au instinctul de clocire dezvoltat.
  • Viteza de creștere este medie: la 11-12 săptămâni masculul cântărește 3,3-3,6 kg, iar femela la 10-11 săptămâni 1,9-2,15 kg. Consumul specific variază de la 2,8 la 3,3. Hibrizii de carne masculi cântăresc 4,5-5,5 kg la 12-12 1/2 săptămâni, iar femelele 2,2-3 kg la 9 1/2-10 săptămâni. Indicele lor de consum este de 2,7-2,8, iar randamentul musculaturii pectorale de 16-16,5%.
  • Carnea este de culoare închisă, cu gust deosebit, foarte apreciată pentru finețe și pentru depozitele de grăsime reduse, carcasa conținând numai 18% grăsime, față de 25-30% la Pekin. Masculii se pot îndopa forțat pentru producerea ficatului gras.
Prezintă sensibilitate mai mare la boli, mai ales virale, ca boala lui Derszy. Rața leșească se crește pentru carne în rasă curată sau se folosește la hibridarea cu alte rase de rațe comune, mai ales Pekin, rezultatul acestei încrucișări purtând denumirea de mulard, utilizat pentru producerea de ficat gras și carne.

RAȚE - RASA AYLESBURY

  • Greutatea corporală: 4-4,5 kg la femele și 3,5-4 kg la masculi.
  • Însușiri de exterior: aspectul general al corpului este dat de trunchiul masiv, purtat orizontal. Capul lung și îngust are ciocul foarte lung. Gâtul lung, de grosime mijlocie, este ușor curbat în S. Trunchiul, de formă cilindrică, este lung, larg și adânc. Cu pieptul plin, bine rotunjit, abdomenul bine dezvoltat, purtat atârnând, coada scurtă, în continuarea liniei spinării. Picioarele sunt foarte scurte. Ciocul este de culoare galbenă, iar fluierele și degetele de culoare roșie-portocalie.
  • Însușiri productive: produce mai puține ouă decât Pekin (80-150 ouă/an), cu o greutate de 90-115 g și cu coajă albă. Tineretul se remarcă printr-un ritm de creștere rapid (2-2,5 kg la 8-11 săptămâni). Carnea este foarte fină, de culoare deschisă, nu prea grasă. Scheletul este foarte fin. Procentul de fecunditate este inferior rasei Pekin.

RAȚE - RASA ROUEN

  • Greutatea corporală: greutatea corporală este de 4-4,5 kg la masculi și 3-4 kg la femelă.
  • Însușiri de exterior: aspectul general al corpului este dat de direcția orizontală a trunchiului, masiv, dar cu forme suple. Capul este potrivit de larg, fin și mic, cu ciocul mai lung decât la rasa Pekin. Gâtul destul de lung, este purtat ușor curbat și relativ subțire. Trunchiul are spinarea lungă și largă, cu pieptul larg, bine dezvoltat, abdomenul mare, purtat jos, aripile mici, bine strânse de trunchi. Picioarele sunt scurte. Ciocul, fluierele și degetele sunt de culoare portocalie.
  • Însușiri productive: ritmul de creștere este rapid, bobocii ajungând la 2,5 kg la 8 săptămâni, iar în 12 săptămâni, masculii la 3,5-4 kg, iar femelele la 3-3,5 kg. Carnea are o savoare deosebită.
  • Producția anuală de ouă este de 80-100, cu o greutate de 70-80 g, fecunditatea acestora fiind însă mică. Este o rasă cu temperament limfatic, rustică, însă puțin utilizată la ora actuală. Poate fi folosită ca amelioratoare pentru rasele comune.

RAȚE - RASA ORPINGTON

  • Greutatea corporală: păsările adulte cântăresc 2,2-3,3 kg rățoiul și 2,2-3,1 kg rațele.
  • Însușiri de exterior: asemănătoare ca mărime și formă cu cele ale rasei Pekin.
  • Însușiri productive: intensitatea de creștere este bună: 2 kg la 7 săptămâni și 2,3 kg la 8 săptămâni. Produce 180-200 ouă pe an. Mulți consumatori o consideră ca fiind rasa de rațe cu cea mai bună calitate a cărnii.

RAȚE - RAȚELE UCRAINIENE

  • Însușiri productive: rațele de culoarea argilei au capacitatea de ouat și greutatea vie mai mare decât cele cenușii și sunt mai precoce decât acestea. Rațele ucrainene albe prezintă producția de ouă și viabilitatea tineretului ridicată, motiv pentru care se folosesc în încrucișări cu rasa Pekin ca forme materne.

Bibliografie: CREȘTEREA RAȚELOR ȘI A GÂȘTELOR. Elena Popescu-Micloşanu, Viorel Andrievici, Gabriela Diţă
 
loading ...