RAȚELE PEKIN – CRESC REPEDE, PRODUCȚIE MARE DE CARNE, GUST DEOSEBIT

10 mai 2023

Ce sunt rațele Pekin?

Rațele Pekin sunt cunoscute pentru greutatea destul de mare 4-5 kilograme, timpul scurt de creștere, sunt liniștite și nepretențioase la mâncare. De asemenea, bucatele din carne de rață Pekin sunt adevărate delicii în restaurantele din toată lumea.

Chinei i se poate atribui apariția rasei Pekin sau „rața de 5 kilograme”, așa cum se traduce aproximativ numele său chinezesc, întrucât chinezii le-au domesticit.

Acestea se numără printre cele mai mari dintre rațele domesticite, cu masculii care ajung la 5 kilograme și femelele care cântăresc între 3.5 și 4 kilograme la maturitate. Și femelele fac o cantitate decentă de ouă, producând aproximativ 150 de ouă pe an.



Citește și: CREȘTEREA FAZANILOR

Totuși, nu vă așteptați să-și clocească propriile ouă. Rațele Pekin nu clocesc în mod obișnuit, așa că veți avea nevoie de un alt mod de incubare a ouălor pentru următoarea generație.

Cum să ai grijă de rațele Pekin

Rațele nu sunt foarte pretențioase, comparativ cu creșterea puilor de găină, au nevoie doar de un coteț aerisit și uscat și multă apă. În schimb, sunt dezordonate și fac mult mai multă mizerie decât găinile. Ca păsări de apă vor transforma rapid apa curată pe care le-ai pus-o într-o mocirlă plină cu resturi de mâncare și excremente.

Menținerea apei proaspete, curate și a cotețului uscat pentru bobocii de rață va fi o corvoadă destul de mare, dar când le vei da drumul în aer liber lucrurile se vor simplifica, mai ales dacă ai un iaz în apropriere. Între timp, așternutul lor murdar din coteț este un compost excelent pentru grădină, pe care-l poți folosi cu încredere.

Citeșteș și: BIBILICA – rase productive

Rațele Pekin cresc foarte repede, în câteva săptămâni pot ajunge la aproximativ 3 kg.



Rațele cresc foarte bine afară, când vremea e blândă, atâta timp cât au un adăpost uscat unde să doarmă noaptea și pe vreme ploioasă.

Nu lăsa bobocii de rață liberi până când puful lor nu se schimbă în pene. Astfel, ei vor fi protejați pe timp de ploaie sau vânt.

Daca ai și pui de găină, nu-i amesteca cu bobocii de rață. Asta pentru că rățoii vor încerca să se împerecheze cu puii, însă rezultatele vor fi dezastruoase, așadar cel mai bine este să-i ții separat.

Cu ce hrănești rațele Pekin?

Rațele iubesc verdețurile, cereale (porumb, grâu, orz etc) și viermii. Dacă au acces la iarbă și la râme și alți viermi pe care să-i găsească în pământ, este suficient să le mai pui o hrănitoare cu semințe simple din care să ciugulească din când în când.

Ai grijă să nu le dai rațelor furaje pentru pui care conțin vitamine sau alte medicamente, deoarece vei produce o supradoză. Și nu le oferi rațelor adulte pâine albă sau resturi de mâncare.

Citește și: GÂSCA DE TOULOUSE

Rațele adoră sa stea pe marginea iazurilor și bălților, să se bălăcească și să scormonească după viermișori. Sunt ideal de crescut în câmp deschis, deoarece sunt prea grele ca să zboare și se descurcă foarte bine cu iarba.

Cum se prepară carnea de rață Pekin?

În restaurantele de top, rațele Pekin sunt feliate în fața mesenilor și servite în trei etape. Întâi, pielea de rață este servită cu zahăr și sos de usturoi. Apoi, carnea este servită cu clătite, ceapă verde și sos dulce de fasole. Mai multe feluri de mâncare de legume sunt aduse pentru a însoți carnea, de obicei bastonașe de castravete.

Rață Pekin, rețeta:

Ingrediente: 1 rață de 2 kg, 2 l apă, sare, ulei de orez.
Marinată: 150 ml oțet, 5 linguri de miere, 1 lingură amidon, 1/2 linguriță ghimbir, tocat, sos de soia

Mod de preparare: Curățim rața foarte bine. Punem apa cu sare la fiert. Când clocotește, adăugăm rața în oală și lăsăm la opărit timp de 5-7 minute. Rața trebuie să fie complet acoperită de apă fierbinte. O scoatem, o scurgem de apă si o lăsăm la uscat până a doua zi. O punem apoi la marinat. Amestecăm amidonul cu mierea într-un bol cu oțetul, ghimbirul ras și cu sosul de soia. Ungem bine rața cu acest amestec. Turnăm restul de marinată în interiorul raței. Lăsăm 6 ore la frigider.

Încingem cuptorul la 200° C si ungem o tavă cu ulei. Așezăm rața cu pieptul în jos, stropim cu ulei și apă și dăm la cuptor pentru 30 minute. O întoarcem cu pieptul în sus și o mai lăsăm 45 de minute. La final, o mai întoarcem pentru încă 30 de minute cu pieptul în jos până ce capătă o culoare maronie. Din când în când, se mai completează apa din tavă pentru a se păstra umezeala. Poftă bună!

Sursa: Agro herbs
 
loading ...