RASELE DE OVINE RECOMANDATE PENTRU ÎNCRUCIȘĂRI CU RASA ŢIGAIE

30 oct 2024
Rasa Friza
Ovinele din această rasă sunt folosite pentru producţia de lapte, carne și lână. Este o rasă dintre cele mai productive din lume, având tipul de lapte bine exprimat. Animalele au habitus mare, conformaţie dolicomorfă, lâna în cojoc este albă, capul, urechile și coada nu sunt acoperite doar cu jar.
 
Ovinele de ambele sexe sunt fără coarne. Greutatea corporală a oilor constituie 65–85 kg, iar a berbecilor reproducători 75–110 kg. Producţia de lână este de 3–4 kg la oi și de 5–6 kg la berbecii reproducători. Oile se deosebesc printr-o prolificitate înaltă 200% și mai mult. Mieii au energie sporită de creștere și sunt.


 
Vârsta primei împerecheri a femelelor poate constitui 7–8 luni. Producţia medie de lapte la oi este de 500–550 l. Perioada de lactaţie durează între 220–260 zile. Producţia de lapte este în mare măsură dependentă de genotip și alimentaţie.
 
Metișii creaţi pe baza rasei Ţigaie (maternă) cu utilizarea berbecilor reproducători de rasa Friza (paternă) posedă o producţie sporită de lapte și o prolificitate înaltă chiar și în a doua generaţie. Prin urmare, rasa Friza posedă bune capacităţi pentru crearea unor populaţii de metiși cu ovinele de rasa Ţigaie.
 
Rasa Lacaune
Miei de 2–3 luni, rasa Friza în condiţiile Republicii Moldova Rasa de ovine Lacaune este pentru lapte-carne, originară din Franţa și în prezent constituie un prototip al raselor contemporane de ovine exploatate pentru producţia de lapte. Culoarea lânii este albă. Extinderea cojocului de lână este redusă și aproape lipsește de pe abdomen și regiunea glandei mamare. Greutatea corporală a berbecilor adulţi constituie 90–100 kg, iar a oilor– de 70–75 kg. Înălţimea la greabăn – 75–80 cm și 70 cm, respectiv. Ovinele, în general, sunt fără coarne. În rare cazuri, la berbeci se întâlnesc coarne rudimentare.


 
Prolificitatea oilor constituie 165–170%. Mieii au o energie sporită de creștere. Sporul constituie 280–300 g/zi. Randamentul la sacrificare a tineretului este de 45–50%. Producţia de lapte la oi, într-o perioadă de 167–250 zile de lactaţie poate atinge 600–1000 l lapte, cu 5,5% de grăsime.
 
Rasa Assaf
Ovine de rasa Assaf Creată în Israel prin încrucișarea berbecilor de rasa Awassi cu oile de lapte Est Friesian și, ulterior, reproducerea „în sine” a metișilor cu 3/8 Est Friesian și 5/8 Awassi. Lâna în cojoc poate fi semigroasă sau semifină, de culoare albă, capul și urechile sunt acoperite numai cu jar, urechile sunt mari și, iar profilul capului este bombat. Berbecii de rasă au masa corporală de 90–100 kg, oile – 60–70 kg.


 
Producţia medie de lapte pe rasă este cca 450 l în 210 zile de lactaţie. Laptele conţine cca 6% grăsime și 5% proteine. Prolificitatea femelelor este de cca 200%, mieii cresc rapid și au calitate bună a carcasei. Tineretul poate fi utilizat la prima montă în vârsta de circa 8–10 luni.
 
În afara raselor menţionate, pentru obţinerea hibrizilor comerciali de carne pot fi folosite rasele specializate pentru producţia de carne: Suffolk, Charolaise, Letonă cu capul negru ș.a.
 
Rasa de lapte Palas
Formată de cercetătorii din ICPCOC Palas-Constanţa, prin încrucișarea de reproducere a mai multor rase, care la etapa de F2 s-au reprodus izolat, cu evitarea consangvinizărilor. În prezent genotipul rasei respective include cote sangvine ale următoarelor rase participante: Friza – cca 58%; Merinos de Palas – cca 22%; Awassi – cca 13% și alte rase – cca 7%.



Datorită dominării rasei Friza în genotipul rasei respective, ovinele de rasa de lapte Palas, au tipul morfoproductiv de lapte bine pronunţat. Masa corporală la berbeci în medie este de cca 80 kg, la oi – 58 kg. Lâna este semifină, de culoare albă, cu randamentul la spălare de 62%. Producţia de lapte constituie 180–220 l în 225 zile de lactaţie, iar la oile primipare, de peste 100 l. Prolificitatea constituie 116% la oile primipare și 138% la cele adulte (multipare).
 
Rasa Awassi
Creată în Orientul apropiat, fiind ameliorată considerabil în Israel. Ovinele au cojocul de lână de culoare albă. Părul de acoperire pe cap și membre este de nuanţe negre sau roșcate, uneori animalele sunt pestriţate. Lâna este semigroasă cu șuviţa spre ascuţit (suliţă). Producţia de lână nespălată la berbeci constituie 2,5–4 kg, la oi – 2–3 kg. Masa corporală a berbecilor adulţi este de 75–110 kg, a oilor 55–75 kg. Înălţimea la greabăn – 68–78 cm și, respectiv, la oi – 62–70 cm. Berbecii au coarne dezvoltate, oile în general sunt fără coarne, însă la 30% se întâlnesc corniţe rudimentare. Capul este alungit cu profil convex în special la berbeci, urechile sunt lungi și atârnate. Coada are depozit de grăsime, este de lungime medie cu vârful în forma literei „S” (propriu și rasei Karakul). Greutatea cozii la berbeci poate fi de 5–12 kg, la oi 4–6 kg.


 
Prolificitatea rasei constituie 100–130%. Masa corporală a mieilor la naștere variază între 3 și 6 kg. Mieii se caracterizează prin viteză înaltă de creștere, ce se datorează producţiei de lapte ridicate la oile-mame. Sporul mediu zilnic la miei constituie 200–350 g. Producţia de lapte la oi pe o perioadă de 120–180 zile de lactaţie constituie 100–250 l de lapte cu 7% grăsime. O producţie mai înaltă de lapte (400–1300 l) se obţine de la Awassi ameliorat.
 
Rasa Ile de France
Provine din regiunea cu aceeași denumire a Franţei din apropierea Parisului, fiind creată în secolul XIX prin încrucișarea raselor Disli Leicester și Rambulie. Este o rasă cu lână fină de tip merinos cu specializare în producţia de carne. Conformaţia corporală a animalelor este caracteristică raselor specializate pentru carne, cu corp bine dezvoltat în lăţime și adâncime – forma de dreptunghi. Capul este proporţional, relativ mic și cu profil drept, urechi mici și purtate drept, gâtul este scurt și gros, spinarea, șalele și crupa sunt late și drepte. Membrele sunt puternice cu osatura densă și ongloane rezistente. Animalele de ambele sexe sunt fără coarne. Masa corporală la ovinele de rasa Ile de France variază la berbeci între 100–130 kg și 70–90 kg la femele.


 
Mieii posedă o energie de creștere sporită. Sporul mediu zilnic în primele 6 luni este de 250–300 g. În cazul îngrășării intensive tineretul de rasa Ile de France realizează la vârsta de 150 zile masă corporală cu valori medii de peste 45 kg, având un randament la sacrificare de 55–58%.
 
În specificul rasei respective se încadrează faptul că o bună parte din femelele de rasa Ile de France pot manifesta călduri în extrasezon, fiind utilizate pentru producerea mieilor de carne pe tot parcursul anului. Fig. 4.16. Ovine de rasa Ile de France.
 
Ovinele de rasa Ile de France au fost importate și în Republica Moldova. Rezultatele preliminare ale creșterii acestora în condiţiile stepei de sud a ţării (Bugeac), au demonstrat posibilitatea utilizării acesteia la ameliorarea producţiei de carne prin încrucișare cu rasa Ţigaie și, totodată, necesitatea asigurării unei baze furajere mai sigure pe tot parcursul anului, în comparaţie cu rasa Ţigaie.
 
Bibliografie: Bunele practici de adaptare a sectorului zootehnic la schimbările climatice
loading ...