REGULI DE RESPECTAT DE LA RECOLTARE, PÂNĂ LA FORMAREA SILOZULUI. Recomandările specialistului

10 jun 2024
După ce am ales corect hibridul pentru siloz și sola în proximitate de fermă, vine momentul recoltării. Adrian Gageanu, Reprezentant Siloz Corteva Agriscience, explică în detaliu pentru fermieri care este momentul optim pentru recoltare, cum depozităm corect silozul și alte sfaturi utile.
 

Când recoltăm porumbul, gramineele și lucerna pentru siloz?

Recoltăm porumbul pentru siloz atunci când avem o substanța uscată în proporție de 30-35%; când linia laptelui la boabe este de 2/3.
 
La graminee, momentul optim este acela în care începe să se formeze bobul. Perioada ideală este atunci când avem substanța uscată în proporție de 38%. Întrucât depășirea acestui raport ține doar de 1-3 zile, recomandarea specialistului este să se recolteze mai devreme, chiar dacă nu avem încă cantitatea maximă de proteină, dar reușim să păstrăm cantitatea maximă de nutrienți într-un mediu umed, cu substanța uscată digestibilă.
 
Dacă vorbim despre lucernă, ne orientăm și după anul culturii. În primul an, se fac maxim 2 coase. Vom recolta atunci când planta este la jumătatea înfloritului, atunci avem cantitatea optimă de substanță uscată care nu trebuie depășită. La lucernă avem o cantitate mul mai mare de lignină, care reprezintă partea „nenutrițională” din nutreț, care nu este digestibilă pentru animale.


 
În următorii ani, când avem mai multe coase se recomandă:
  • prima coasă să fie efectuată la începutul fazei de înflorit;
  • coasele 3-4-5, se vor efectua la 30-40% substanță uscată adică maxim 30% din înflorit. Atunci avem cantitatea minimă de lignină și cantitatea maximă de proteină, recomandă Adrian Gageanu.
 
După ce am ales momentul recoltării, un alt pas important este pregătirea utilajelor. În cazul porumbului, dar și al celorlalte culturi, dimensiunea de tocare trebuie să fie la 80-85%, la nivelul de 1-2 cm. La dimensiuni mai mici, este mai greu de tasat, iar în cazul vacilor este și greu de rumegat. La porumb, este obligatoriu ca boabele să fie sparte. Spărgătorul de boabe trebuie reglat în așa mod încât să avem maxim 4 boabe întregi pe kg de siloz. Ce este peste 4 boabe, deja reprezintă pierderi, explică specialistul.
 
Ulterior, în câmp, în cazul porumbului, înălțimea de tăiere este de peste 30 cm, mai jos, avem o cantitatea mare de lignină și riscul de a avea o cantitate mare de pământ – principala sursă de infecție pentru siloz.
 
La cereale și lucernă, lăsăm hederul mai jos puțin. Având o masă foliară mai mică, putem urmări prezența mușuroaielor și ridica tocătorul la necesitate.
 
În momentul recoltării, vom aplica inoculantul pentru conservarea silozului. Idel ar fi ca mecanizatorul să transporte silozul la viteză mică pentru a evita ridicarea prafului. După ce am depozitat silozul, ideal ar fi să îl închidem în 24-48 de ore.
 
De asemenea, un aspect important este să alegem corect dimensiunea silozului, în funcție de numărul de animale din fermă, cu respectarea înaintăirii în tăiere de minim 2,5 metri în adâncime vara și 2 metri iarna. Dacă este mai mult este și mai bine. Astfel nu dăm posibilitatea silozului de a se expune la aer și să începe fermentația secundară, susține Adrian Gageanu.
 
Urmăriți AGROMEDIA.md, următorul material îl vom dedica aspectului: Depozitarea corectă a silozului.
loading ...