SECTORUL ZOOTEHNIC – PE MUCHIE DE CUȚIT. Tot mai mulți fermierii își sacrifică animalele

10 aug 2022
Sectorul zootehnic ar putea ajunge în prag de colaps, iar Ministerul Agriculturii anunţă că vor fi oferite subvenţii pentru a susţine domeniul. Preţul mic la lapte, costurile mari de întreţinere a fermelor de animale, dar şi deficienţa de nutreţuri a determinat mai mulţi antreprenori să îşi sacrifice animalele, anunță AGROMEDIA, cu referire trm.md.

„Noi avem susţinere foarte mare pentru crescătorii de animale. Dacă cumperi animale noi plătim 50 la sută din subvenţii şi dacă animalele sunt de lapte la subvenţia de 50 la sută, noi plătim încă 20 la sută în plus pentru fermele care produc lapte. Şi, în plus, la toate fermele de lapte investiţiile cresc cu 20% din partea statului”, a relatat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Pe de altă parte, crescătorii de animale se plâng de lipsa hranei și a forței de muncă, dar și de costuri ridicate.

„Nu-i deloc iarbă, seceta e mare, avem nişte rezerve de anul trecut, de anţărţ. Ne adresăm la cei la care au crescut popuşoi”, spune Vasile Marvoian din Bulboaca, Anenii Noi.

Fermierul are de mai mulţi ani o afacere cu caprine şi deţine peste 200 de capete. Arşiţa a pârjolit păşunile din apropierea stânei, iar ca să nu-i piară animalele de foame, singura soluţie a fost să folosească rezervele de nutreţ.

Alt fermier, aceeași problemă. Victor Cioban povesteşte că din cauza secetei şi cantitatea de lapte a scăzut cu 50 la sută.

„De nevoie mănâncă ce este, ea nu are de unde alege. Dacă e flămândă trebuie să mănânce, şi copaci poate să roadă. Bine că acum este verdeaţă, dar până acum era totul gol. Laptele cu cât a scăzut? În comparaţie cu anul trecut a scăzut în jumătate, chiar şi mai mult. Uneori când era seceta, ele deloc nu aveau”, afirmă Victor.

De menționat că în ultimii zece de ani, numărul fermelor din Republica Moldova a scăzut drastic. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, numărul bovinelor a constituit anul trecut 96 de mii faţă de 270 de mii în 2020, iar numărul de ovine 400 de mii faţă de 900 mii.

Anual, Republica Moldova importă 30% din necesarul de lapte, 40% din necesarul de unt şi 60 la sută din consumul de caşcavaluri şi brânzeturi.
 

SECTORUL ZOOTEHNIC – PE MUCHIE DE CUȚIT. Tot mai mulți fermierii își sacrifică animalele

SECTORUL ZOOTEHNIC – PE MUCHIE DE CUȚIT

Tot mai mulți fermierii își sacrifică animalele

SECTORUL ZOOTEHNIC – PE MUCHIE DE CUȚIT. Tot mai mulți fermierii își sacrifică animalele

loading ...