TOP 8 CELE MAI RENTABILE RASE DE OI. Care dintre acestea este considerată cea mai mare producătoare de lapte din lume

21 sep 2022
Există sute de rase de oi. Bineînțeles, unele sunt mai populare decât altele. Multe sunt native din alte zone și nu au fost importate în zona noastră în număr mare. În acest articol, ne vom opri la unele dintre cele mai comune rase de oi din Europa. Acestea sunt crescute în mai multe scopuri: carne, lapte sau lână, transmite Agromedia, cu referire la Agricultura la costum.

ȚURCANA ROMÂNEASCĂ

Este o rasă cu dublu scop crescută pentru producția de lapte, carne și lână.

Trăsături specifice

Lapte: în 220 zile de lactație, producție medie 100 ± 40 kg la primipare (prima fătare) și 150 ± 50 kg la pluripare (mai multe fătări). Procentul de grăsime este de 7-8% și 6% în proteine ​​din lapte. Laptele este foarte bun pentru feta, iaurt, brânza elvețiană, branză pentru pizza.

Carne: mieii nou-născuți cântăresc 3-4 kg și apoi greutatea lor crește după cum urmează: 9-10 kg (mieii de 30 de zile), 20-25 kg (mieii de 90 de zile), 30 kg (mieii de 150 de zile). Mieii de lapte cu hrănire suplimentară de la vârsta de zece zile ajung la 15-17 kg la 45 de zile, câștigând 150-275 g zilnic. Dacă sunt asigurate cele mai bune condiții, mieii înțărcați la 2,5-3 luni și îngrășați intensiv ajung la 40-47 kg la vârsta de 7 luni.

Lână: 2-4 kg la oi, 4-6 kg la berbeci, firul de lână are fibre lungi și groase (25 cm), intermediare (12-15 cm) și scurte (9 cm). Este folosită pentru covoare orientale.

Blana mieilor tineri: soiurile negre și gri sunt bune pentru încrucișarea cu rasa Karakul, având ca rezultat 70-80% blană Karakul de bună calitate.



Este o rasă rezistentă, remarcabil de bine adaptată la vremea nefavorabilă datorită lânii foarte rezistente la apă și a capacității de a parcurge distanțe lungi în căutarea furajului. De asemenea, rasa este foarte rezistentă la boli. Toamna dezvoltă 5-10 kg de depozite adipoase interne, care sunt folosite ca surse de energie în timpul iernii și în perioada de uscat. Costurile de hrănire de iarnă sunt de obicei de 2-3 ori mai mici în comparație cu rasele cu lână puțină. Rasa Țurcana este cea mai importantă rasă de ovine din România, cu aproximativ 70 la sută din piață.

Berbecii acestei rase au de obicei aproximativ 60-80 kg, în timp ce oile au 40-55 kg.

Avantaje
  • Fertilitate – 90-95%
  • Rezistentă la boli
  • Adaptată la mediu
  • Ușor de procurat
CAP NEGRU GERMAN

Trăsături specifice

Oaia este fertilă, oferă o calitate bună a carcasei și este potrivită pentru toate formele de creștere a animalelor. Câștigă zilnic o greutate de 350-400g. Berbecii pot atinge greutatea de 120-160kg în timp ce oile pot atinge greutatea de 70-100kg. În medie, oile cântăresc în jur de 75 kg și au aproximativ 2 miei pe an.

Este o oaie albă, de talie medie, lată și lungă, cu capul, urechile și picioarele de culoare maro-închis până la negru. Crește lână încrucișată, cu o lână strânsă și fermă, pentru a o proteja în climatul umed. Greutatea lânii unui berbec este de aproximativ 6 kg; lâna oii cântărește în jur de 4,5 kg. Diametrul fibrelor este de 29-33 microni. Rasa este, de asemenea, polenizată.



Avantaje
  • Fertilitate mare
  • Adaptată la mediu
  • Mediu de procurat
TEXEL

Trăsături specifice

Oaia Texel este o rasă de oaie de carne. Este crescut în principal pentru producția de carne. Oile Texel sunt oi de carne excelente, cu o mare popularitate. Cea mai remarcabilă trăsătură a acestei rase este dezvoltarea musculară și suplețea. Greutatea de lână variază de la 3,5 kg la 5,5 kg. Această oaie ar trebui să poată călători pe distanțe mai lungi decât celelalte rase.

Greutate medie: berbeci – 80-90kg, oi – 65-75kg.



Texel este o rasă cu fața albă, fără lână pe cap sau pe picioare. Rasa este caracterizată de o față scurtă și lată, cu nas negru și urechi scurte și bine plasate, cu o poziție aproape orizontală. Aceste oi au, de asemenea, copite negre. Lâna este de calitate medie (46’s-56’s), fără fibre negre. Animalele mature au o greutate a lânii de 3,5-5,5 kg.

Avantaje
  • Rasă bună pentru carne
  • Mediu de procurat
MERINOS DE PALAS

Trăsături specifice

Spor de creștere zilnic: 300-320g. Randament la sacrificare: 50%. Producție de lapte anuală: 180-200 litri. Durată lactație: ~180 zile. Greutate medie: 38-45kg.

Rasa Merinos de Palas este o rasă de oi românească, recunoscută pe plan internațional. A fost creată prin încrucișarea a doua rase: Ile de France și Merinos de Palas, pentru a spori producția de carne.



Există atât o rasă pentru carne, cât si una pentru lapte. Rasa de lapte a fost creată prin încrucișarea raselor Ostfriză şi Awassi.

Avantaje
  • Adaptată atât pentru lapte cât si pentru carne.
ȚIGAIA

Trăsături specifice

Mieii cântăresc 2-5 kg la fătare și ajung la 18-30 kg la 3 luni. Carne apreciată la export în țările arabe. Producție de lapte anuală: 80-90 litri. Greutate: berbeci – 85–95 kg, oi, 45–50 kg. O rasă de oi semifină crescute pentru lână și carne. Ca aspect și calitatea lânii, oaia țigaia seamănă cu Merino de Palas. Rasa a fost dezvoltată în antichitate, dar originea sa exactă nu a fost determinată. Este o rasă de oi considerată românească.



Lâna, de calitate 48–56, are 8–10 cm lungime

Oaia țigaia crescută în primul rând pentru carne. Oaia țigaia se maturizează devreme și se îngrașă rapid. Oile se caracterizează printr-un grad ridicat de fertilitate și un randament mare de lapte.

Avantaje
  • Adaptată pentru carne, lapte și lână
SUFFOLK ENGLEZESC

Trăsături specifice

Rasă cunoscută pentru producția mare de carne. Una dintre cele mai rentabile rase de oi pentru producția de carne. Greutate medie: berbeci – 110-150 kg, oi, 80 – 120.

Oaia Suffolk este o rasă de oi domestice din Regatul Unit. A fost dezvoltat inițial în Anglia, ca rezultat al încrucișării berbecilor din Southdown pe oi Norfolk Horned.

Oile Suffolk sunt printre rasele mari de oi. Au fețele și picioarele negre. Corpul lor este mare și sunt de obicei foarte musculoși. Greutatea corporală medie în viu a berbecilor Suffolk maturi este cuprinsă între 110 și 160 kg. Iar greutatea corporală vie medie a oilor mature variază între 80 și 160 kg.



Greutatea lânii de la oile mature este cuprinsă între 2,3 și 3,6 kg.

Avantaje
  • Producție mare de carne
DORPER

Trăsături specifice

Rasă de carne. Rasă rezistentă. Mieii cântăresc în medie în jur de 36 kg după 100 de zile de la fătare. Oile Dorper sunt animale de talie medie. Ele sunt în principal de culoare albă, cu fața neagră, dar unele animale pot fi și de culoare neagră.

Rasa este de fapt bine cunoscută pentru carcasa sa groasă, bine musculată și pentru perioada prelungită de fertilitate.



Dorper este o rasă ușor de îngrijit, care necesită un minim de muncă. Având un amestec de păr și lână, nu necesită tundere. Dorperul are o piele groasă, care este foarte apreciată și protejează oile în condiții climatice dure.

Avantaje
  • Producție mare de carne
  • Pielea Dorper este cea mai căutată piele de oaie din lume și este comercializată sub numele de Cape Glovers. Pielea cuprinde un procent mare din venit (20%) din valoarea totală a carcasei.
FRIZA

Trăsături specifice

Rasă de lapte. Considerată cea mai buna rasa de oi pentru producția de lapte. Poate produce până la 300-600 de litri de lapte pe lactație. Lactație 200-300 zile pe an.

Oaia friza este considerată cea mai mare producătoare de lapte din lume. Sunt animale foarte specializate și nu se descurcă prea bine în condiții de creștere extensivă și de creștere în turme mari.



Pentru a oferi lapte de înaltă calitate, oile trebuie să aibă și o dietă de înaltă calitate. Din acest motiv, nevoile lor de îngrijire sunt puțin mai mari decât alte rase de oi.

Dezavantaje
  • Nu sunt extraordinar de adaptabile la climatele mai călduroase
  • Sensibile la aglomerație
  • Este o rasă mai scumpă
  • Mulți nu cresc oi din rasa friza datorită incapacitații lor de adaptare
Avantaje
  • Producție mare de lapte
  • S-a raportat că unele animale individuale produc peste 900 de litri de lapte
loading ...