TREI TEHNOLOGII CARE VOR UȘURA MUNCA LA FERMĂ

15 sep 2023
Salonul Internaţional al noilor tehnologii pentru agricultură – SPACE 2023, desfăşurat în perioada 12-14 septembrie la Rennes, în Franţa, şi-a desemnat tehnologiile câştigătoare. Trei dintre acestea sunt destinate să ușureze munca în exploatații zootehnice: „Mătură” electrică folosită şi ca distribuitor de paie, un test rapid de detectare a mastitei Gram+/Gram- la vacile de lapte şi o furcă dotată cu sistem de prindere şi tăiere a sforilor la baloţi, înainte de furajarea animalelor, transmite AGROMEDIA, cu referire la Revista Ferma
 
ECS – e.Logettenet® „Mătură” electrică.
Este o unealtă complet electrică, controlată printr-o telecomandă radio, concepută pentru a mătura şi curăţa aleea de mişcare şi pentru a împrăştia paiele în cuşete, într-o singură trecere, în adăposturile de vaci de lapte.
 
Pentru a economisi timpul şi forţa de muncă necesară întreţinerii grajdurilor de vaci de lapte, ECS a dezvoltat e.Logettenet® – un echipament care urmăreşte operatorul, care trebuie să îi permită accesul în padocuri (să-i deschidă porţile) şi să evacueze vacile din cuşete (pentru a permite dispunerea paielor). Echipamentul lucrează „curat”, ecologic, fără zgomot sau gaze de eşapament şi necesită o întreţinere uşoară (gresare).


 
Test Rapid Vetscan MastiGram+ – ZOETIS FRANCE SAS
Este un test rapid care ajută crescătorii de vaci de lapte să ia decizia de a trata sau nu atunci când o mastită clinică este detectată în timpul unei lactaţii. Kitul de testare e format din 10 benzi şi 10 tuburi, având ca puncte forte: Uşurinţa în utilizare şi citire (asemănător unui test Covid). Fiabilitate (99% sensibilitate, 100% specificitate). Simplitatea luării deciziilor: pozitiv – tratez; negativ – nu tratez.
 
Recomandările în cazul mastitei Gram- (gradul 1 şi 2) sunt să nu se trateze cu antibiotice intramamar. Viteza obţinerii rezultatului, chiar înainte de următorul muls: laptele este incubat timp de 7 ore, apoi testat prin imersarea benzii în tub. Rezultatul este disponibil în 10 minute.
 


Furca PIC & CUT – GYRAX
Furcă dotată cu sistem de prindere şi tăiere a sforilor la baloţi Noua furcă de paie Gyrax este echipată cu un dispozitiv ce prinde şi taie sforile baloţilor paralelipipedici mari, de paie. Dispozitivul Pic&Cut se retrage pentru a putea manipula mai mulţi baloţi de paie în acelaşi timp (la o singură încărcare). Cu ajutorul dispozitivului, utilizatorul poate să manipuleze un balot de paie, să îl dezlege tăind sforile şi să le reţină fără a fi nevoit să coboare din tractor.
 
Cum operează? Un sistem prinde şi ciupeşte sforile înainte de a fi tăiate. O tijă ataşată de cadrul furcii şi acţionată de un cilindru hidraulic alunecă sub sfori, în timp ce partea superioară le prinde cu un cârlig. Când sforile sunt prinse, un braţ tăietor şi articulat vine sub balotul de paie şi taie sforile. Acelaşi cilindru hidraulic face posibilă şi ridicarea sistemului de prindere şi de tăiere pentru a manipula mai mulţi baloţi de paie în acelaşi timp.
 
loading ...