CUM SCĂPĂM DE MUȘTE ÎN TIMPUL MULSULUI?

27 jul 2023
Prezenţa muştelor în timpul mulsului cauzează stres, mai puţin lapte şi ugere afectate. Muştele sunt extreme de enervante pentru fermieri, mai ales în timpul mulsului. Cei care folosesc roboţi de muls scapă de stres. Din păcate, nu şi vacile lor. Acest lucru are un impact negativ asupra producţiei de lapte şi asupra sănătăţii ugerului. În plus, muştele şi ţânţarii sunt purtători de germeni (mastită).
 
SFATURI UTILE PENTRU ÎNLĂTURAREA MUŞTELOR ÎN TIMPUL MULSULUI

Curăţarea şi dezinfectarea sălilor de muls şi a zonei de aşteptare
Asiguraţi-vă că robotul de muls şi întregul spaţiu amenajat pentru muls, precum şi zona din jurul robotului de muls, sunt curăţate şi dezinfectate în mod regulat. Îndepărtaţi reziduurile de furaje şi murdăria, care adesea atrag aceste muşte.
 
Ventilatoare deasupra vacilor împotriva muştelor
Ventilatoarele îndreptate spre boxa de muls sunt, de asemenea, foarte eficiente în lupta împotriva muştelor. Ele alungă insectele enervante prin mişcarea mare a aerului. Ventilatorul nu trebuie să fie la îndemâna vacilor şi trebuie plasat lateral deasupra boxei de muls şi îndreptat pe diagonală, în jos, spre vacă.
 
Ventilatoare din faţă
Partea din faţă a locului de muls este, de asemenea, un loc bun pentru un ventilator, care ţine muştele la distanţă datorită vitezei aerului.
 
Capcane pentru muşte
Instalaţi capcane pentru muşte, cum ar fi capcane lipicioase sau capcane cu atractori în apropierea robotului de muls sau în grajd, pentru a reduce populaţia de muşte.
 
Insecticide împotriva muştelor
Pentru a reduce temporar populaţia de muşte, se pot utiliza şi insecticide sau repelente. Cu toate acestea, este important să vă asiguraţi că produsele utilizate sunt aprobate pentru utilizarea în zona de muls şi în jurul animalelor.
 
Combaterea muştelor şi în restul adăpostului
Este important ca nu numai robotul de muls în sine, ci şi grajdul, zona din jurul sălii de muls, adesea neglijată să fie lipsită de muşte. Dacă muştele deranjează deja animalele acolo, toate măsurile de îndepărtare a muştelor din spaţiul de muls nu vor fi de niciun folos.
 
Sursa: Revista Ferma
https://revista-ferma.ro/combaterea-mustelor-in-timpul-mulsului-6-sfaturi-practice/?fbclid=IwAR1g4Nt_OKtU05S7hunOIyjZPbHcQnBaZGyjtN90CltJt7vZ_VFxBYryhII
loading ...