CONTROALE MAI STRICTE LA FRONTIERĂ PENTRU PRODUSELE ALIMENTARE DE IMPORT

08 feb 2023
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor transmite că va intensifica controalele la frontieră pentru produsele alimentare de import, autorizând plasarea pe piață doar a produselor sigure și inofensive pentru consum.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor aduce la cunoștință agenților economici importatori de produse de origine nonanimală că, la data de 08.02.2023, a fost emis Ordinul directorului general al Agenției nr. 51 cu privire la aprobarea Regulamentului privind intensificarea temporară a controalelor oficiale și măsurile de urgență care reglementează intrarea, în Republica Moldova, a anumitor bunuri din anumite țări, informează ANSA.

Regulamentul include lista de produse alimentare și de hrană pentru animale de origine nonanimală, provenite din anumite țări, care vor fi supuse controalelor oficiale la intrarea lor în Republica Moldova. Printre acestea: mai multe legume, fructe exotice, diferite tipuri de semințe, alune, arahide și produse din acestea, condimente, sosuri, fructe uscate etc.

Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează operatorii economici importatori de produse enumerate în anexa II la Regulament ca, până la intrarea în vigoare a Ordinului menționat (07.03.2023), să anunțe operatorii economici exportatori, cu care au relații economice, despre necesitatea prezentării, pentru fiecare transport de produse alimentare și de hrană pentru animale menționate în anexa II, a rezultatelor eșantionării și a analizelor efectuate asupra transportului respectiv de autoritățile competente din țara de origine sau din țara din care este expediat transportul, dacă aceasta este diferită de țara de origine, precum și prezentarea, pentru fiecare transport de produse alimentare și de hrană pentru animale enumerate în anexa II, a unui certificat oficial, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa III din Regulament („certificat oficial”), se mai arată în comunicat.

Ordinul ANSA Nr.51 din 2 februarie 2023 poate fi găsit AICI.

Care sunt produsele alimentare vizate în noul regulament, vedeți aici:
ANEXA NR. 1
ANEXA NR. 2
ANEXA NR. 3
 
loading ...