Republica Moldova se retrage din Acordul internațional cu privire la zahăr, încheiat la Geneva la 20 martie 1992. Totodată, încetează calitatea de membru a țării noastre în cadrul Organizației Internaționale a Zahărului. Decizia a fost luată de Cabinetul de miniștri, urmare a analizei tendințelor de dezvoltare a ramurii producerii zahărului, stocurilor de zahăr existente, precum și a consultării opiniei mediului de afaceri.
Contactată de AGROMEDIA, Tîșcul Cristina, Director al Direcţiei Executive a Uniunii Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova a declarat:
Noi nu am văzut nici un impediment pentru retragerea din acest acord. Acțiunea nu va afecta în nici un fel producătorii de zahăr din țara noastră.
Retragerea din Acordul internațional cu privire la zahăr a fost propusă în baza determinării eficienței și randamentului participării Republicii Moldova în Organizația Internațională a Zahărului, a declarat Vladimir Bolea.
Astfel, s-a constatat că țara noastră nu a înregistrat beneficii. Retragerea Republicii Moldova din Acordul nominalizat nu va avea consecințe pe plan intern, la nivel bilateral, regional sau multilateral și nu va crea impedimente la încheierea altor tratate, a punctat vicepremierul.