Tuturor ne plac fructele si toti le consumam sub diferite forme. Dar tuturor ne plac fructele sanatoase.
Ei bine, in ultimii ani se observa o preocupare a consumatorului roman fata de hrana sanatoasa si o crestere a dorintei de a consuma fructe din tara noastra.
Dar pe langa aceste aspect cresc si cerintele referitoare la standardele europene de calitate a marfii. Astfel, se insista foarte mult sa avem fructe in consum care sa respecte minimum de reziduuri admise, cu un anumit standard calitativ si eliminarea alimentelor contrafacute.
Toate aceste reglementari Europene vizeaza consumul fructelor si alimentelor sanatoase.
Datorita modificarilor climatice din ultimii ani creste si pericolul atacurilor de daunatori in livezi. Viermii, moliile, insectele minatoare si purecii sunt din ce in ce mai multi.
In ansamblu, incalzirea climei cu 3-6°C poate conduce la deplasarea granitei de raspandire a unor daunatori in Europa cu peste 1000 km spre Nord si la aparitia unei generatii suplimentare de daunatori in decursul unui an.
Moliile, precum ar fi de exemplu, Adoxophyes orana, provoaca pagube inseminate intrucat ataca fructele, consumand pielita acestora, dar si frunzele, mugurii si florile. In urma atacului moliilor fructele sunt mai predispuse atacului cauzat de unele ciuperci, cum ar fi Monilinia, care accelereaza putrezirea fructelor.
Viermii merelor, precum Cydia pomonela, sunt foarte periculosi cauzand pagube de importanta economica majora, frecventa fructelor atacate ajungand in plantatiile netratate pana la 80-90%. Viermii fac galerii in fructe, mai ales in zona pedunculului, depreciindu-le calitativ. Fructele tinere atacate cad premature, fie la maturitate prezinta pete umflate, bombate, in dreptul caliciului, care diminueaza valoarea comerciala.
Puricele melifer al parului, Psylla pyri – este daunatorul care prin intepaturile provocate de larve si nimfe la nivelul mugurilor, lastarilor, frunzelor, florilor si fructelor, determina o dezvoltare anormala a acestora. Lastarii se usuca si se rasucesc, frunzele se incretesc, se deformeaza, raman mici si au aspect clorotic, florile avorteaza. Suprafata organelor atacate este acoperita cu excremente dulci, “roua de miere” pe care se dezvolta “fumagina”, care da o culoare brun negricioasa partilor atacate.
Solutia pentru toti acesti daunatori vine de la compania Corteva, noul insecticid DELEGATE™ pe baza de spinetoram, cu aplicare dupa inflorit, la doza de 0.3 kg/ha.
DELEGATE™ are la baza o substanta activa noua, denumita spinetoram, care face parte din clasa SPINOSINELOR, cu o actiune rapida asupra viermilor, moliilor si purecilor meliferi. In conditii meteo dificile are o eficacitate foarte buna, datorita modului unic de actiune.
Produsul DELEGATE™ este un instrument nou pentru Programul de Management Integrat al Daunatorilor si nu reprezinta un pericol pentru mediu si entomofauna utila.
Cele mai importante caracteristici ale produsului sunt:
- Face parte din clasa spinosinelor alaturi de Spinosad, aceste doua substante active fiind singurele insecticide din grupul 5 pe piata fructelor si legumelor
- DELEGATE™ are un mod de actiune care controleaza insectele in doua moduri: prin contact si ingestie, avand o actiune rapida, de soc, si o activitate reziduala in planta, ceea ce ii confera o perioada mai lunga de actiune
- Spinetoram penetreaza prin frunze in tesuturi si ofera un control eficient al insectelor minatoare.
- Delegate combate o varietate larga de daunatori, dar dintre insectele cu aparat bucal de intepat si supt combate doar puricele melifer al parului.
Spre deosebire de alte produse de pe piata, DELEGATE™ are actiune asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a daunatorului, ceea ce reprezinta un mare avantaj in combaterea lor. Astfel se limiteaza cresterea si inmultirea generatiilor urmatoare.
DELEGATE™, noua solutie pe baza de spinetoram, este cel mai eficient insecticid din piata, cu numeroase premii, un spectru larg de combatere si eficient pe mai multe stadii de dezvoltare, limitand astfel dezvoltarea si inmultirea generatiilor urmatoare. Deci o solutie completa pentru pomicultura din Moldova, care sa faciliteze obtinerea de fructe sanatoase, de calitate, care sa indeplineasca standardele comerciale.