CÂȚI BANI VOR „CREȘTE” ÎN LIVEZI? Horticultorii din Hîncești informați despre fondurile oferite de proiectul „Livada Moldovei”

19 jan 2022

Circa 40 de horticultori, agenți economici, companii de finanțare și asigurare din raionul Hîncești au participat azi la seminarul „Posibilități de finanțare și asigurare a riscurilor în agricultură”, organizat de Direcția Agricultură și Alimentație a Consiliului raional. În cadrul evenimentului ai au fost informați despre avantajele accesării fondurilor disponibile în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”.
 
Așadar, pot fi depuse proiecte investiționale pentru toate activitățile agricole, cu excepția cultivării cerealelor și zootehniei. Sunt eligibile pentru a fi creditate și întreprinderile din domeniile conexe horticulturii cum ar fi: producătorii de ambalaje, tipografiile, procesatorii de produse horticole, transportatorii etc.
 
Potrivit informațiilor, se atestă o creștere semnificativă a numărului de credite solicitate. În anul 2021, în pofida situației pandemice s-au oferit credite în valoare de 16,6 milioane euro. În cadrul Proiectului „Livada Moldovei” au fost alocate, până la acest moment, împrumuturi în valoare de 63,5 milioane euro pentru realizarea a 320 proiecte investiționale. Rata valorificării fondurilor Băncii Europene de Investiții este în creștere, comparativ cu anul trecut.
 
Credite de până la 5 milioane euro
 
Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5 000 euro și pot  fi accesate credite de până la 5 milioane euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani, cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 2,8 – 4,6% pentru credite în euro și de aproximativ 6,5- 9% pentru creditele în lei. De asemenea, sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA „Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.
 
În cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, Guvernul Republicii Moldova investește în reabilitarea sectorului horticol 120 milioane euro, împrumut acordat de Banca Europeană de Investiţii. Proiectul este implementat de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

AGROMEDIA menționează că raionul Hîncești deține cea mai mare suprafață agricolă din R. Moldova – circa 70 000 hectare.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

BANI DE LA BANCA MONDIALĂ PENTRU AGRICULTURA DIN MOLDOVA

21 apr 2022

GARANȚII FINANCIARE DE STAT PENTRU AGRICULTORII DIN REPUBLICA MOLDOVA. Creditele pot fi accesate fără perceperea comisionului de garantare pentru primul an

06 apr 2022

LUCRĂRI DE PRIMĂVARĂ CU SPOR! Beneficiază de oferta specială Primăvara 2022

01 feb 2022

MAXIM POPOV: ÎN 2021 AM ÎNREGISTRAT FINANȚĂRI RECORD PENTRU FERMIERI. Care a fost cea mai solicitată tehnică

03 jan 2022

PROIECT INVESTIȚIONAL ÎN VALOARE DE 790 MII DE EURO pentru două colegii cu profil agroindustrial din R.Moldova

20 oct 2021

CÂȚI BANI VOR „CREȘTE” ÎN LIVEZI? Horticultorii din Hîncești informați despre fondurile oferite de proiectul „Livada Moldovei”

CÂȚI BANI VOR „CREȘTE” ÎN LIVEZI? Horticultorii din Hîncești informați despre fondurile oferite de proiectul „Livada Moldovei”

CÂȚI BANI VOR „CREȘTE” ÎN LIVEZI? Horticultorii din Hîncești informați despre fondurile oferite de proiectul „Livada Moldovei”

loading ...