USAID CONTINUĂ SĂ SUSȚINĂ SECTORUL DE FRUCTE OFERIND UN NOU SPRIJIN FINANCIAR ASOCIAȚIEI MOLDOVA FRUCT

15 dec 2023
Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul proiectelor sale, va oferi în continuare suport strategic sectorului de fructe din Republica Moldova pentru a asigura competitivitatea și sustenabilitatea acestuia.
Un partener de bază al USAID în dezvoltarea sectorului de fructe este Asociația Producătorilor și Exportatorilor Moldova Fruct. Suportul oferit asociației, începând cu anul 2007, a contribuit substanțial la dezvoltarea capacităților producătorilor de fructe, implementarea noilor tehnologii de producere, plantarea de noi soiuri de fructe și investiții în infrastructura post-recoltare, ambalaje etc. Sursele oferite de USAID au contribuit la promovarea fructelor la nivel internațional prin participarea la cele mai importante expoziții, misiuni de faceri, vizite de studiu și la dezvoltarea și promovarea brandului pentru fructelor moldovenești „Moldova taste makes the difference”.

Jeff Bryan, șeful Misiunii USAID a declarat că USAID este mândră de etapele impunătoare de diversificare a pieței pentru fructe realizate cu sprijinul activităților de grant implementate de Moldova Fruct.

„Pe parcursul anilor, USAID a oferit sprijin extins producătorilor agricoli moldoveni în eforturile lor de a-și reduce dependența de piețele tradiționale și a accesa piețele occidentale. Asociația Moldova Fruct rămâne un partener cheie al USAID în acest demers și suntem mândri de obiectivele pe care le-am atins împreună. Această nouă finanțare de 950.000 USD are ca scop accelerarea diversificării exporturilor și integrarea sectorului fructelor din Moldova pe piețele occidentale. Bazându-se pe succesul granturilor anterioare, acest program va accentua comunicarea strategică, va promova dezvoltarea abilităților de marketing și vânzări, va impulsiona Consiliul de Administrare al Moldova Fruct să se implice în modelarea Oficiului Horticol și să mobilizeze sprijinul din partea sectorului privat”, a menționat Jeff Bryan.

„Moldova Fruct și membrii săi sunt recunoscători poporului american pentru ajutorul acordat prin intermediul proiectelor USAID. Dezvoltarea sectorul de fructe nu aduce doar profit statului și producătorilor, dar contribuie la dezvoltarea comunităților rurale, asigurând cu locuri de muncă un număr mare de locuitori din satele Moldovei”, spune Iurie Fală.

În 2023, Moldova a devenit cel mai mare exportator de prune proaspete din emisfera nordică (78.000 de tone), dintre care 76% au ajuns în Uniunea Europeană. În sezonul 2022/23, pentru prima dată, livrările de struguri de masă către piețele occidentale le-au depășit pe cele către Uniunea Economică Eurasiatică. În același timp, volume semnificative de mere moldovenești sunt expediate în containere maritime către piețe îndepărtate, cum ar fi Orientul Mijlociu, Israel și India.
 
 
Pentru informații suplimentare:
Margarita Ursu
Departamentul de Comunicare, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova
Tel.: 069970301; Email: mursu@chemonics.md
loading ...