AGRICULTORII VOR PRIMI SUPORT FINANCIAR PENTRU TEHNOLOGII PERFORMANTE. 10 milioane de lei vor fi alocați pentru acest program

25 mai 2022
În cadrul evenimentului de lansare a Foii de Parcurs pentru Transformarea Digitală în Agricultură, experții locali și internaționali au prezentat cadrul vizionar, foaia de parcurs, meniul de tehnologii și soluțiile digitale pentru o agricultură competitivă, sustenabilă și inovativă în Republica Moldova.

Prezentarea este rezultatul unui studiu multidimensional realizat de FTA și Planet Partnerships pentru a identifica cadrul de implementare a unui program de finanțare constituit din granturi și asistență tehnică.

Studiul a demonstrat că peste 80% din agricultorii moldoveni sunt interesați de implementarea instrumentelor digitale, însă duc lipsă de cunoștințe în acest domeniu și de finanțare.

Sectorul agricol este unul strategic pentru țara noastră. Circa 15 % din PIB-ul Republicii Moldova, în 2021, a fost asigurat de exporturile agricole. Acestea au însumat 220 de milioane de euro, în 2020. Totuși, valoarea investițiilor în tehnologiile digitale în agricultură sunt limitate, o barieră fiind lipsa accesului la finanțări, granturi și asistență tehnică, potrivit respondenților sondajului efectuat în cadrul studiului.

John Riordan, Șef adjunct al Misiunii USAID Moldova:

Experiența și bunele practici internaționale demonstrează impactul digitalizării în agricultură ce sporește până la 70% productivitatea agricolă, precum și competitivitatea și sustenabilitatea sectorului. USAID va oferi asistență în valoare de circa 5 milioane de lei pentru programe de digitalizare în agricultură, împreună cu ADMA, pentru a stimula adoptarea noilor tehnologii.

Indicele de digitalizare în agricultură a țării noastre este unul scăzut comparativ cu al altor state din regiune. Principalele obstacole sunt accesul limitat la tehnologii din cauza prețurilor mari, a abilităților reduse de utilizare a tehnologiilor, infrastructura subdezvoltată de transmisiune a datelor, etc.

Astfel, fermierii care vor să își digitalizeze afacerea în agricultură prin implementarea tehnologiilor performante, începând cu luna iunie vor putea beneficia de suport financiar de la stat. 10 milioane de lei vor fi alocați pentru acest proiect, începând cu luna iunie, datorită noului program lansat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.
 
loading ...