GRANT OFERIT DE MAC-P. Șapte agricultori și-au unit forțele. Află cum au pus o afacere prosperă pe picioare

12 jun 2020

Visurile devin realitate. De asta s-au convins șapte agricultori din raionul Ialoveni, care și-au unit forțele pentru a dezvolta o afacere de succes. Împreună au creat o cooperativă, prin intemediul căreia își vând producția pe piața externă. Fermierii au beneficiat de un grant acordat de proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială.
 
În urmă cu șase ani, fermierii din satul Costești au decis să lucreze împreună pentru a realiza un proiect grandios. Ideea a apărut în urma mai multor vizite pe care le-au făcut peste hotarele țării, acolo unde mai frecvent se lucrează în comun. Ei toți se ocupau cu creșterea și comercializarea produselor agricole, în special a strugurilor de masă.
 

Astfel, au decis să se asocieze pentru a dezvolta o afacere profitabilă. Și pentru că orice început este greu, agricultorii se ciocneau cu mai multe probleme ce țin de comercializarea, sortarea și ambalarea corespunzătoare a mărfii. De asemenea, le lipsea un depozit frigorofic, iar în aceste condiții, nu puteau să păstreze mai mult timp producția ca să o comercializeze în diferite perioade ale anului la un preț mai avantajos. Așa s-au adresat la proiectul MAC-P, care le-a întins o mână de ajutor. Fermierii au obținut până la 50% din valoarea eligibilă a proiectului. Acum, ei păstrează producția într-un depozit frigorific cu o capacitate de 1500 de tone și 4 camere de prerăcire. Totodată, ei și-au mai procurat stivuitoare, o linie de sortare și ultilaje pentru asamblarea lăzilor personalizate și de diferite mărimi. În cadrul cooperativei muncesc 20 de angajați permanenți și până la 50 sezonieri, însă numărul acestora este în continuă creștere.
 

Aproximativ 50 % din producție se exportă în Polonia, România, Germania, iar 40% ajunge în Federația Rusă. În următorii ani, fermierii își propun să comercializeze producția și pe piețele din Emiratele Arabe, Asia și alte țări din Europa. Datorită proiectului MAC-P, agricultorii și-au modernizat tehnologiile de prelucrare și au reușit să-și valorifice resursele. De asemenea, planul de dezvoltare bine stabilit, le-a permis să comercializeze producția, atât pe piața internă, cât și în afara țării.
 
 
 
loading ...