GRANT PENTRU TEHNICĂ AGRICOLĂ. Suport pentru pregătirea dosarelor

09 oct 2023
Agricultorii din Republica Moldova pot beneficia de un grant în valoare de 7 500 $ sau 15 000$ pentru adaptarea la schimbările climatice. Sumele sunt oferite în cadrul Programului de adaptare pentru micii producători, finanțat de Fondul Internațional pentrurea Agricolă (IFAD). În acest context, FARM oferă consultanță și suport gratuit beneficiari care vor să obțină finanțare.
 
Care sunt criteriile de eligibilitate, cât de complicat este procesul de întocmire a dosarului și cât durează procedura? Explică Vasile Pojoga, expert în dezvoltarea businessului.
 

Investiții eligibile

UCIP IFAD acordă asistentă financiară sub formă de grant pentru finanțarea activităților, care ar asigura o mai bună adaptare a sistemelor de producere agricolă primară la schimbările climatice și vor include următoarele tipuri de investiții eligibile.
 
  1. Echipamente la implementarea tehnologiilor eficiente de irigare micro-presurizată.
  2. Echipament pentru agricultura conservativă.
  3. Sisteme anti-grindină și plasă pentru umbrire.
  4. Set de jgheaburi, țevi și rezervoare pentru colectarea apei de ploaie de pe construcții din zona de producție.
  5. Echipament de producere a energiei solare în zona de producere.
  6. Mașini și utilaje folosite în sistemul de producere a culturilor organice.
 
Când pot fermierii aplica pentru grant, până la procurarea echipamentului sau după?
Granturile pot fi obținute atât de către agricultorii care au cumpărat tehnica (începând cu august 2020), cât și de cei care abia planifică.
 
Pot beneficia de grant atât de la IFAD, cât și de la AIPA?
Evident că nu pot primi grant agricultorii care deja au obținut finanțare pentru aceleași echipamente sub formă de subvenții sau grant din alte proiecte. Dar agricultorii au oportunitatea depunerii unei cereri de „pre-investire” către UCIP IFAD și pregătirea documentelor aferente până la cumpărarea utilajului. Iar ulterior să aplice la AIPA pentru subvenționarea contribuției proprii.
 
ATENȚIE: În cazul depunerii unei cereri de finanțare până la procurarea bunului/bunurilor (cerere pre-investiție), după aprobarea grantului, termenul de căutareonare a bunului/bunurilor și prezentarea actelor confirmative, nu va depăși data de 31.01.2024.
 
La acest program pot apela și cei care planifică un Start-up?
Oricine poate apela la acest program, care are minim un an de experiență în domeniu, să nu depășească suprafața de 50 de ha, regulă care se extinde și în cazul cooperativelor - cel puțin 70 % din membrii, cumulativ să nu depășească aceste 50 de ha.
 
Câți bani pot obține beneficiarii de grant?
În cazul întreprinderilor care depun în mod individual, suma grantului nu trebuie să depășească 7 500 $ per cerere. Regula grantului este de a respecta proporția de 70% la 30%, adică 70% din suma totală a proiectului trebuie să fie grant și 30% contribuția beneficiarului. În cazul în care suma totală pentru echipament depășește 7 500 $, restul banilor trebuie să fie din partea beneficiarilor. Această sumă este valabilă pentru întreprinderile care depun cererile în mod individual. Dacă vorbim despre cooperative, atunci suma grantului nu trebuie să depășească 15 000$. Suma pentru cooperativă este mai mare, dar și contribuția crește, raportul este de 50% la 50%.
 
Cât de complicată este procedura de obținere a acestor granturi?
Procedura este simplă, se solicită completarea unei cereri cu respectarea cerințelor finanțatorului și furnizarea actelor solicitate: extrase, situații financiare, contract pe terenuri, extras de la primărie care confirmă numărul de terenuri deținute în proprietate sau arendă, oferte pentru echipament, etc. Agricultorii pot beneficia de suportul experților din cadrul IFAD și FARM la completarea dosarului.
 
Cum beneficiarul poate alege expertul și cum îl poate găsi?
În primul rând, pe pagina UCIP IFAD este Lista consultanților, unde sunt date de contact ale fiecărui expert. Din acea listă, beneficiarul poate alege expertul din zona din care vine și îi este mai convenabil - nord, centru, sud.
 
Cât costă serviciile de consultanță?
Serviciile FARM sunt achitate de către IFAD, iar agricultorii beneficiază gratuit de aceste servicii. Beneficiarii trebuie doar să fie receptivi și să adune la timp informațiile ca să pregătească cât mai rapid dosarul. Pentru a beneficia de grant și consultanță gratuită, dosarul trebuie să fie perfect, iar bunurile oferite, inclusiv, până la 31.01.2024
 
Cât durează să completezi acest dosar?
În cazul în care beneficiarul știe exact ce vrea să cumpere, atunci adunarea actelor durează în mediu 2-3 zile. Cel mai important este să pregătească ofertele privind echipamentul propus și să prezinte extras de la primărie ce confirmă suprafața terenurilor din proprietate și/sau aredă.
 
Care este probabilitatea că beneficiarul o să primească banii, în cazul în care se completează acest dosar cu ajutorul FARM?
Sigur, poate fi și respins, dar acest lucru se întâmplă doar din motive de ineligibilitate: că persoana a participat și la alte programe și proiecte care au finanțat deja echipamentul pentru, sau dacă a fost beneficiar de grant în cadrul IFAD VI sau în alt program IFAD care este în derulare. Sigur că am avut situații în care dosarele au fost respinse, dar acest lucru sa întâmplat din motiv că beneficiarul nu ne-a furnizat informații corecte.
 
Până când se pot adresa agricultorii pentru depunerea dosarelor?
Proiectul este activ până la 31.03.2024 sau până la epuizarea fondurilor, dar depunerea dosarelor urmează a fi efectuată până la 31.01.2024 și se lucrează după principiu – primul venit, primul servit. Pentru mai multe detalii despre proiect, dar și criterii de eligibilitate, puteți accesa direct pagina UCIP IFAD.
Pe noi, echipa FARM, ne pot contacta direct la adresa de email: instruire@agrofarm.md sau pot apela la numarul de mobil: 068882205 – Vasile Pojoga.
 
loading ...