GRANTURI PENTRU DEZVOLTAREA AFACERILOR - „UE PENTRU IMM-URI”

13 jul 2023
A fost lansat Proiectul „UE pentru IMM-uri”. Proiectul are valoare de 8 milioane de euro și vine să suplimenteze bugetul de stat a 7 programe de finanțare nerambursabilă: PARE 1+2, Start pentru Tineri, Programul de Ecologizare a IMM-urilor, Programul de Transformare Digitală, Programul de Retehnologizare și eficiență energetică, Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin și Programul de Turism Rural.

Astfel, 300 de întreprinderi mici și mijlocii vor beneficia de finanțare pentru a-și crea, dezvolta, extinde sau internaționaliza afacerile. Cel puțin 50% dintre acestea vor putea profita de noile oportunități în sectoare cu potențial ridicat de creștere, iar 80% vor acoperi zonele rurale.

În același timp, dezvoltarea turismului rural va fi sprijinită în cadrul viitorului Program de Turism Rural, cu o atenție deosebită, acordată promovării modelului economic durabil, care implică dezvoltarea zonelor rurale.

Instituția de implementare se va asigura că cel puțin 30% din numărul total de beneficiari în toate programele cofinanțate de Uniunea Europeană vor fi gestionate de femei.

De asemenea, beneficiarii fondurilor europene nerambursabile vor avea acces la serviciile de consultanță necesare, educație antreprenorială și mentorat.

Proiectul de asistență europeană va fi implementat de către ODA în perioada 2023-2026.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat că în cadrul noului program, va fi acordată prioritate întreprinderilor din mediul rural și celor conduse de femei.
 
Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mažeiks, a afirmat că noua inițiativă este o oportunitate unică de a sprijini afacerile mici și mijlocii din Moldova și reprezintă o continuare a unui proiect anterior susținut de UE. Grație noului program, întreprinderile vor avea mai multe oportunități de dezvoltare. Pe lângă suportul financiar, antreprenorii vor beneficia de servicii de consultanță din partea UE, a precizat Ambasadorul Janis Mažeiks.
 
Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea, a comunicat că suportul Uniunii Europene vine să complementeze sursele pe care statul le oferă la momentul actual antreprenorilor prin mai multe programe de granturi deja existente.

Este vorba de programe dedicate debutanților, cu granturi mici de până la 250 de mii de lei. Totodată, ne referim la alte două programe cu granturi medii, de până la 500 de mii de lei și un program cu granturi mari, de până la 100 de mii de euro, care vine să accelereze procesele de producție în cadrul companiilor și să crească capacitățile acestora, a menționat Dumitru Pîntea.
 
Cererile de solicitare a granturilor pot fi depuse online în mod continuu.
loading ...