GRANTURI PENTRU DEZVOLTAREA INIȚIATIVELOR EDUCAȚIONALE de promovare a protecției integrate a plantelor

15 nov 2021
Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) intenționează să acorde granturi pentru dezvoltarea parteneriatelor și implementarea inițiativelor educaționale de promovare a protecției integrate a plantelor în sectorul pomicol. Activitățile finanțate urmează să faciliteze conformarea fructelor moldovenești cu cerințele specifice ale importatorilor din piața Uniunii Europene sau alte piețe netradiționale privind nivelul reziduurilor de produse de uz fitosanitar, iar pe termen lung vor contribui la reducerea impactului sectorului asupra mediului și climei, asigurând în același timp profituri economice echitabile pentru fermieri.

Pentru pachetul complet al aplicației  și verificarea întrebărilor/răspunsurilor accesați Google Drive: https://drive.google.com/drive/folders/1yg2NI8At6cn2cIRr0hLzcxjkZlv_KtIV?usp=sharing
În prezent sistemele alimentare generează aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, consumă cantități mari de resurse naturale, duc la pierderea biodiversității, dar în același timp nu permit rentabilitate economică și mijloace de trai echitabile pentru toți actorii, în special pentru producătorii primari. Strategia „De la fermă la furculiță” a Uniunii Europene este un exemplu a unei abordări complexe a tranziției la sistemele alimentare durabile, prevăzând obiective clare privind reducerea semnificativă a utilizării și riscului pesticidelor chimice, utilizării îngrășămintelor și vânzărilor de antimicrobiene.

Solicitările de granturi pot fi depuse de organizațiile locale (fermieri, consolidatori, exportatori, furnizori de mijloace de producere), asociațiile din sector (inclusiv cooperativele și grupurile de producători), prestatorii de servicii în domeniul afacerilor, prestatorii de servicii de consultanță, instituții de cercetare-dezvoltare și educaționale, propuneri de proiecte pentru activități care ar creare parteneriate și ar oferi oportunități educaționale la nivel regional sau național pentru pomicultori și alte entități implicate în lanțul valoric al fructelor, conform elementelor protecției integrate a plantelor descrise mai sus.

În anul 2018 Guvernul Republicii Moldova a adoptat Programul național de protecție integrată a plantelor pentru anii 2018-2027, care a impulsionat promovarea acestei noi abordări în sectorul agricol moldovenesc. În același timp, există un consens că implementarea managementului integrat al dăunătorilor la nivel de exploatație agricolă este încă la o etapă incipientă în Republica Moldova, fiind condiționată de un șir de probleme obiective și subiective specifice, precum:
  • insuficiența de specialiști în domeniul dat;
  • insuficiența de cunoștințe/experiență a fermierilor;
  • acces limitat și cunoștințe limitate privind soiurile și portaltoaiele cu rezistență la organismele dăunătoare;
  • ponderea foarte mică a materialului săditor pomicol de categoria biologică „Certificat”;
  • insuficiența datelor despre performanța economică și ecologică a exploatațiilor agricole care au implementat cu succes managementul integrat al dăunătorilor, ceea ce descurajează implementarea pe scară largă a acestei abordări.
În cadrul acestui apel de grant, proiectul APM anticipează acordarea de 2-3 granturi în valoarea totală de 1,200,000 MDL în cadrul acestei activități, în care beneficiarii selectați vor primi sume individuale între 300,000 MDL și 800,000 MDL. Pentru a demonstra angajamentul față de activitate, solicitantul trebuie să contribuie cu minim 30% din suma totală a activități de grant.
Solicitanții interesați să participe la atelierul informativ sunt rugați să confirme participarea, completând formularul de înregistrare până la data de 23 noiembrie 2021 accesând următorul link:
https://us02web.zoom.us/j/87928079900?pwd=aWxZRGdYbDhmTFhSMVVKdnp1TGlhUT09
 
Data lansării: 15 noiembrie 2021
Data încheierii: 17 decembrie 2021
Data atelierului informativ (platforma online ZOOM): 24 noiembrie 2021, orele 10:00

 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

AGRICULTORII VOR PRIMI SUPORT FINANCIAR PENTRU TEHNOLOGII PERFORMANTE. 10 milioane de lei vor fi alocați pentru acest program

25 mai 2022

SUPORT FINANCIAR PENTRU TINERII CARE VOR SĂ FACĂ BUSINESS AGRICOL. Detalii AICI

24 mai 2022

FINANȚARE DE LA STAT PENTRU COMPANIILE EXPORTATOARE DE PRODUSE ȘI SERVICII

25 apr 2022

9 MILIOANE DE LEI PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR MOLDOVENEȘTI

20 apr 2022

UN LABORATOR MODERN PENTRU TESTAREA INOVAȚIILOR ÎN HORTICULTURĂ, DESCHIS LA COLEGIUL AGROINDUSTRIAL ”GHEORGHE RĂDUCAN” DIN GRINĂUȚI

20 apr 2022

GRANTURI PENTRU DEZVOLTAREA INIȚIATIVELOR EDUCAȚIONALE de promovare a protecției integrate a plantelor

GRANTURI PENTRU DEZVOLTAREA INIȚIATIVELOR EDUCAȚIONALE de promovare a protecției integrate a plantelor

GRANTURI PENTRU DEZVOLTAREA INIȚIATIVELOR EDUCAȚIONALE de promovare a protecției integrate a plantelor

loading ...