NOI MECANISME DE SUSȚINERE A MEDIULUI DE AFACERI

09 mar 2022
Antreprenorii mici și mijlocii vor putea accesa mai simplu creditele oferite de băncile comerciale, partenere ale Organizației pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). 
 
Guvernul a  aprobat, astăzi,  modificări la Legea nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, ce va permite simplificarea procedurii de accesare a garanțiilor de credit solicitate de IMM băncilor. Astfel, spre deosebire de garanțiile individuale care sunt la moment oferite de către ODIMM,  garanțiile de portofoliu vor garanta un portofoliu de credite acordate ÎMM-lor de către creditor (bănci), în conformitate cu criteriile prestabilite, fiind eliminată necesitatea coordonării individuale a garanției între bancă și ODIMM.
 
Implementarea acestui mecanism de garantare oferă o serie de avantaje față de garanțiile individuale:
 
 (i) timp de procesare redus; (ii) proces simplificat de solicitare a creditelor garantate; (iii) resurse reduse din partea garantului și a creditorului pentru administrarea procesului de garantare; (iv) impact sporit în economie, prin facilitarea accesului la resurse financiare de către mediul de afaceri și majorarea volumului investițiilor generate în economie.
 
Inițiativa a venit odată cu creșterea sporită a cererilor de garanții parvenite din partea întreprinderilor mici și mijlocii pe parcursul anului trecut. Numărul garanțiilor noi acordate în perioada anului 2021 a depășit de 5 ori numărul garanțiilor emise în anul 2020. În prezent, Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) dispune de un plafon de circa 600 milioane lei.
 
De asemenea, pentru a susține antreprenorii, Ministerul Economiei și ODIMM anunță și eliminarea comisionului de garantare (0,5%) pentru toate produsele de garantare oferite de ODIMM pentru anul 2022. Totodată, se planifică extinderea cotei de credit garantat până la 80% pe toate produsele de garantare ale ODIMM.
 
FGC este un instrument de suport antreprenorial, creat și gestionat de ODIMM, care are misiunea de a emite garanții financiare ce garantează creditele solicitate de ÎMM de la instituțiile financiare partenere (Băncile comerciale). Produsele de garantare active acoperă până la 80% din suma creditului solicitat, iar valoarea garanțiilor variază de la 500 mii lei pentru companii debutante până la 7 milioane lei pentru companii exportatoare. Un leu acordat sub formă de garanție financiară facilitează accesul la 2,6 lei sub formă de credit și generează investiții în economie de 3,3 lei.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

FINANȚARE DE LA STAT PENTRU COMPANIILE EXPORTATOARE DE PRODUSE ȘI SERVICII

25 apr 2022

9 MILIOANE DE LEI PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR MOLDOVENEȘTI

20 apr 2022

UN LABORATOR MODERN PENTRU TESTAREA INOVAȚIILOR ÎN HORTICULTURĂ, DESCHIS LA COLEGIUL AGROINDUSTRIAL ”GHEORGHE RĂDUCAN” DIN GRINĂUȚI

20 apr 2022

OPORTUNITĂȚI DE LANSARE ÎN AFACERI PENTRU MIGRANȚI

15 apr 2022

2,1 HECTARE DE VIȚĂ DE VIE, PLANTATE ÎN SCOP DIDACTIC LA CENTRUL DE EXCELENȚĂ ÎN VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE DIN CHIȘINĂU

13 apr 2022

NOI MECANISME DE SUSȚINERE A MEDIULUI DE AFACERI

NOI MECANISME DE SUSȚINERE A MEDIULUI DE AFACERI

NOI MECANISME DE SUSȚINERE A MEDIULUI DE AFACERI

loading ...