Noi oportunități de dezvoltare pentru afacerile rurale din sectorul turistic. Grantul „PRIETENEȘTE PENTRU TURISM” la a 2-a etapă

20 aug 2021
20 septembrie 2021 este data limită de depunere a dosarelor în cadrul celei de-a doua etape a concursului de granturi mici „Prietenește pentru turism”, organizat de Efes Vitanta  Moldova BREWERY SA în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM).

“Prietenește pentru turism” este o șansă unică de promovare și valorificare a afacerilor mici din mediul rural. Acest proiect reprezintă o oportunitate pentru turismul regional, cât și pentru antreprenorii ce își doresc să participe la valorificarea potențialul turistic și a dezvoltării turismului local, în general. Este încurajată orice idee inovativă de reinventare a noțiunii de turism rural, care ar oferi noi oportunități și posibilități vizitatorilor săi de a trăi specificul locațiilor tradiționale.

Eligibili spre participare sunt gospodăriile din sate, casele rurale, pensiunile din țară, orice localitate rurală sau afacere din domeniul turismului, care au potential și oferă locuri de cunoaștere și menținere a istoriei și tradițiilor locale.

Directorul de Afaceri Corporative Efes Moldova, Ludmila Andronic, susține că în prima etapă a fost investit aproape jumătate de million de lei, iar toate cele 6 proiecte implicate în program au reușit cu succes să își atingă scopurile și să participle activ la dezvoltarea durabilă a turismului rural.

„Suma totală a granturilor oferite de Efes Moldova în 2020 a constituit 495.000 lei.  Rezultatul primei etape a proiectului ”Prietenește pentru turism” a demonstrat că așteptările pe care le-a avut Efes Moldova cu privire la acest proiect au fost corecte. Am primit multe aplicații, unele cu potențial deosebit, și după ce am ales cei 6 câștigători am urmărit cu plăcere cum aceste proiecte s-au transformat în realitate. Sperăm că ajutorul nostru prietenesc va reuși și în acest an să reunească oamenii buni, să  creeze oportunități de venituri și de dezvoltare personală a beneficiarilor”, relatează Ludmila Andronic.

Tinând cont de rezultatele obținute după prima etapă a concursului, organizatorii acestuia au decis extinderea posibilităților de participare în cadrul celei de-a doua etape, astfel oferă posibilitatea de a accesa gratul și primăriilor. Acestea din urmă pot participa și depune dosarele în competiție, având drept scop comun dezvoltarea turismului din Republica Moldova și, în special, a obiectivelor turistice prezente în zona lor de activitate. Primăriile, ce se vor înscrie în competiție, urmează să dubleze suma obținută în cadrul proiectului în scopul realizării obiectivelor propuse.
Cea de a doua etapă a programului de granturi organizate de Efes Vitanta  Moldova BREWERY SA în parteneriat cu ANTRIM este o continuitate a inițiativei comune de  susținere și promovare a sectorului turistic din localitățile rurale, prin încurajarea procesului de diversificare și dezvoltare a serviciilor turistice din țară. Fapt ce va contribui la susținerea procesului de poziționare a Republicii Moldova drept o destinație turistică bazată pe durabilitate, autenticitatea tradițiilor și dezvoltarea accelerată, dar responsabilă.

Parteneriatul Efes Vitanta Moldova Brewery și Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova reprezintă un program de granturi, lansat în contextul implementării programului de susținere al turismului rural denumit „Prietenește pentru turism”, adresat industriei turismului din Moldova. Acest grant poate fi valorificat pentru îmbunătățirea unor facilități deja existente sau pentru a diversifica activățile propuse turiștilor.

Victoria Bucătaru, director ANTRIM, susține că acest parteneriat este un imbold de creștere a turismului intern, în contextual situației pandemice din țară:

“ Efes Moldova actionează ca un motor de regenerare a industriei turismului în etapa post-covid. Exemplu de parteneriat colaborativ între industrii și transformări de relații corporative în unele sustenabile și Prietenesti cu turismul in acest caz. Rezultatul acestui parteneriat este unul cu ingredientul de bază – Business Uman. Este o companie care investește cu grija de patrimoniu și bunuri locale pentru o dezvoltare rațională și sustenabilă a tursimului autohton, investește în turismul transformational și inspirațional.”

Doritorii de a participa în cadrul concursului de granturi “Prietenește pentru turism” sunt invitați să depună  cererea de finanțare și documentele necesare la Comisia de Evaluare. Solicitanții vor propune strategii de implementare a proiectului descris mai sus, prezentând inovațiile ce constituie punctele forte ale organizației.
Este obligatorie prezentarea următoarelor formulare, pe care le puteți accesa pe link-ul atașat https://antrim.md/2021/08/11/:

1.    Anexa 1. Cerere EFES Grant 2021
2.    RFA: EFES Grant – Prietenește pentru Turism 2021
3.    Anexa-2-BUGET-Secțiunea-IV 2021

Ținând cont de situația pandemică din țară COVID-19, solicitanții vor putea depune setul de documente  la adresa de e-mail: director@antrim.md.
Data limită de depunere a dosarelor este  20 septembrie 2021.
În lista de mai jos, puteți face cunoștință cu beneficiarii granturilor din prima etapă:

1.    Pensiunea turistică Casa Veche Zona țintă de dezvoltare – satul Palanca, Ștefan Vodă;
2.    Turoperatorul Tatrabis.  Zona țintă de dezvoltare – regiunea orașului Nisporeni;
3.    Complexul de Meșteșuguri ”Arta Rustică„. Zona țintă de dezvoltare – satul Clișova Nouă, raionul Orhei;
4.    Muzeul ”Casa florilor„.  Zona țintă de dezvoltare – satul Brănești, raionul Orhei;
5.    ”Fishing Park Clișova„. Zona țintă de dezvoltare – satul Clișova, raionul Orhei;
6.    Scutelnic Lilian – meșter ceramist – olar. Zona țintă de dezvoltare – satul Trușeni.

Amintim că Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) este asociația companiilor din domeniul turismului receptor și intern din Moldova, ce desfășoară o activitate esențială de dezvoltare a sectorului turistic național, dar și se implică în promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică la nivel local, cât și pe plan internațional. În același context, asociația urmărește identificarea și valorificarea produselor turistice și susținerea mediului de afaceri din filiera turismului.

ANTRIM este membru economic de pe lângă Prim Ministru și membru ITER VITIS „Les chemins de la vigne”, rută culturală certificată de Consiliul Europei, membru al Federației Mondiale a Asociațiilor Ghizilor de Turism Profesioniști (WFTGA). Inițiativele și activitățile sunt implementate cu suportul partenerilor strategici.


 
loading ...