PROIECTUL DevRAM, PARTEA I, MISIUNE ÎNCHEIATĂ. Cele mai importante realizări în domeniul agriculturii, AICI

01 jul 2021

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Centrul Educațional Pro Didactica, Asociația Donau Soja din Austria și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, au făcut bilanțul Proiectului Uniunii Europene DevRAM, Partea I, derulat în perioada 2018-2021. Beneficiari ai celor 60 de activități sprijinite de proiectul european au fost instituțiile de învățământ profesional tehnic agricol din țara noastră.



Printre realizările cele mai importante marcate în perioada colaborării se numără: elaborarea și validarea a opt standarde ocupaționale și a opt standarde de calificare la curricula “Standarde de calitate în domeniul agroalimentar” și “Agricultură ecologică”; circa 600 de participări ale cadrelor manageriale și didactice la programe de formare continuă; dotarea cu mobilier și echipament a două secții de formare continuă (Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul și Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificația din Stăuceni) și a șapte săli de instruire practică; elaborarea și lansarea de programe de formare continuă a adulților; crearea a șapte tururi virtuale și a 11 pagini web ale instituțiilor agricole; elaborarea a 15 planuri de afaceri, inclusiv cinci implementate cu sprijinul financiar al proiectului; participarea a peste 200 de elevi și cadre didactice la expoziții naționale și internaționale etc.

Ambasadorul Austriei în Republica Moldova, Stella Avallone, a menționat că Austria și Moldova sunt strâns legate printr-o varietate de activități în domeniul economiei, sectorului securității, afacerilor sociale, educației și culturii. “Cooperarea pentru dezvoltare se concentrează pe educația orientată spre muncă și incluziune, pe mediu, apă și schimbările climatice, precum și pe guvernanță, statul de drept și consolidarea păcii. Între 1997 și 2019, proiectele Austriei în aceste domenii au totalizat aproximativ 58 de milioane de euro, iar Austria își va continua sprijinul pentru Moldova în perioada următoare”, a menţionat Stella Avallone.

“Investiția în dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova este o prioritate cheie pentru Uniunea Europeană, în special prin oferirea de oportunități pentru accelerarea creșterii economice prin sprijinirea sectoarelor de afaceri, cercetare și educație”, a spus, la rândul său, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, Gintautas Baranauskas. 
 
Primele produse locale de soia certificate fără OMG
 
În ultimii trei ani și jumătate, cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul proiectului DevRAM Partea I, instituțiile moldovenești de cercetare au participat la opt evenimente internaționale de cercetare și dezvoltare și au beneficiat de echipamente moderne, sporindu-și capacitățile de a furniza piața cu soiuri noi de soia și tehnici de producție mai eficiente.
Totodată, instituțiile de învățământ profesional tehnic agricol și-au consolidat capacitățile organizaționale, iar 13 producători moldoveni de soia și un comerciant au fost certificați, conform standardului Donau Soja, și o companie moldovenească de prelucrare a soiei a fost certificată conform standardului “Produs fără OMG”, punând la dispoziția consumatorilor moldoveni primele produse locale de soia certificate. Republica Moldova a reușit să acceseze o nouă destinație pe piața europeană, proiectul facilitând exportul soiei ecologice în Spania.
Grație proiectului, instituțiile de cercetare și dezvoltare agricole din Moldova au semnat trei acorduri de cooperare cu omologii lor din Bulgaria, Serbia și România, precum și a fost elaborat Planul Național de Acțiune pentru Dezvoltarea Producției de Soia, integrat în Strategia Națională de Dezvoltare a Agriculturii.
 
loading ...