A fost dat startul concursului pentru recepționarea cererilor de finanțare a proiectelor de infrastructură pentru anul 2022 în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII). Beneficiarii eligibili din zona rurală sunt cei care vor aplica pentru:
- Construcţia reţelelor de alimentare cu apă pentru irigare;
- Construcția / reparația segmentelor de drum și poduri, care vor asigura accesul la zonele de producție agricolă și la întreprinderilor de prelucrare a produselor agroalimentare.
Granturile vor fi acordate în baza rezultatelor concursului anunțat și a rezultatelor evaluării cererilor de finanțare, înaintate de APL în colaborare cu grupul-client către UCIP IFAD.
Pentru obținerea suportului financiar, grupul-client va trebui să întreprindă următoarele:
Pasul I.
Va analiza și va identifica necesitățile de dezvoltare ale infrastructurii din comunitatea unde își desfășoară activitatea, ca fiind de primă necesitate pentru ameliorare și care ar duce la dezvoltarea economică a afacerii agenților economici.
Pasul II.
Va studia condițiile generale de participare la concurs pentru obținerea suportului financiar de construcție a obiectelor de infrastructură publică rurală publicate de UCIP IFAD și cerințele de prezentare a documentelor stipulate în anunțul de lansare a concursului pentru anul respectiv.
Pasul III.
Va convoca adunarea comună a agenților economici, potențialilor membri ai Grupului-client și Primărie, va discuta necesitatea de participare la concurs, rata de cofinanțare la construcția obiectului de infrastructură publică rurală și va alege organul de conducere și reprezentare a grupului-client la ședințele comune de lucru cu UCIP IFAD pe perioada de implementare a proiectului.
Solicitantul, cererea căruia a fost admisă în a II-a etapă de Calificare, va prezenta adițional un studiu de pre-fezabilitate a proiectului investițional, dar și planul de construcție, însoțit de investigațiile geologice și hidrologice, dar și alte acte referitoare la obiectul de infrastructură.
Proiectul va beneficia de finanțare doar dacă terenul și/sau obiectul de infrastructură se află la balanța Primăriei sau a Agenției Apele Moldovei, cărora va fi transmis obiectul de infrastructură după construcție. Iar contribuția minimă solicitată va fi numai în valoare bănească în mărime stabilită în funcție de tipul infrastructurii.
Cererile vor trece prin două etape - pre-calificare și calificare.
Pachetele de documente vor fi prezentate în plic sigilat cu indicarea obligatorie denumirii concursului, numele beneficiarului și datele de contact la adresa: mun. Chișinău bd. Ștefan cel Mare și Sfînt 162, bir.1303, sau in Boxa pentru corespondența, până la data de 31 martie 2021, ora 1700.