ȘI CU ÎNTÂRZIERE, ȘI DISCRIMINAȚI: Datoriile pentru achitarea subvențiilor în agricultură se cifrează la un milliard de lei. Poziția FNF vs AIPA

17 mar 2021
 
Producătorii agricoli primesc subvenții din partea statului cu întârziere, de la câteva luni la jumătate de an, iar aceasta ar conduce la situația în care fermierii nu pot plăti creditele accesate de la bănci sau plătesc penalități instituțiilor bancare. Și asta pentru că nu au achitat la timp creditele accesate pentru agricultură.
 
Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor (FNF), Vasile Mârzenco, a declarant că mai mulți fermieri, care au depus încă în anul trecut dosare la Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), nu au primit subvențiile cuvenite din partea statului, deși au fost nevoiți să se împrumute de la bănci ca să facă investiții.
 
“Datoriile pentru achitarea subvențiilor în agricultură sunt de aproape 1 miliard de lei, pentru anul trecut. Cerem ca acest fond să fie dublat. Asta se întâmplă din cauză că fondul pentru subvenții în agricultură nu a fost majorat în ultimii ani și nu este suficient pentru a acoperi toate proiectele investiționale realizate de fermieri, în conformitate cu Legea privind pincipiile de subvenționare și cu Regulamentul de alocare a acestor subvenții.
Fermierii iau credite, investesc în agricultură, construiesc, plantează, cumpără animale de prăsilă, luând în considerare faptul că la sfârșitul anului, când ei depun dosarele la AIPA, statul le va restitui parțial cheltuielile. Dar subvențiile nu vin, pentru că nu sunt destule mijloace financiare în acest fond”, a menționat Vasile Mârzenco.
 
Sursa a mai relevat că, în astfel de condiții, subvențiile care sunt oferite agricultorilor pentru a-i încuraja să facă investiții, până la urmă, le aduc producătorilor agricoli mai mult dureri de cap. Totodată, potrivit lui Vasile Mârzenco, în politica de subvenționare trebuie să existe abordări diferite, bine gândite, în raport cu micii producători și cu producătorii mari.
 
Fermierii mici și mijlocii sunt discriminați
 
“Fermierii mici și cei mijlocii, chiar dacă depun dosarele pentru subvenționare, niciodată nu primesc subvenții din prima tranșă. Trebuie să aștepte până când le vine rândul, fiindcă companiile mai mari sunt mai bine organizate, au angajați care pregătesc operativ pachetele de documente pe care le depun la AIPA, iar în septembrie-octombrie fondul de subvenționare este epuizat și producătorii mici și cei mijlocii sunt nevoiți să aștepte anul următor ca să primească aceste subvenții.
E discriminare atunci când micii producători nu pot să acceseze bani din cauza lipsei de fonduri, pentru că aceste resurse financiare sunt consumate de cei mari”, a accentuat directorul executiv al FNF.
 
Lucia Timofti, șefa direcției administrare și aprobare a proiectelor din cadrul AIPA, a menționat că instituția pe care o reprezintă examinează dosarele în ordinea în care acestea sunt depuse și nu este favorizat niciun producător agricol. Potrivit lui Timofti, subvențiile s-ar achita cu întârziere din cauza producătorilor agricoli, care depun dosarele pe ultima sută de metri.
 
“Din februarie și până în octombrie, recepționăm circa 3 mii de cereri, iar în ultimele două-trei săptămâni din luna octombrie, noi mai primim alte 4 mii de cereri. Ele se procesează - 7 mii de cereri - și la același personal din cadrul agenției, noi nu ne oprim de procesat cererile”, a adăugat Lucia Timofti.
 
ipn.md
 
 
Top știri

31 OCTOMBRIE – data limită de depunere a dosarelor pentru subvenții post-investiționale

21 oct 2021

AIPA SUSȚINE TURISMUL VITIVINICOL. Producătorii moldoveni își dezvoltă afacerile cu subvenții din partea statului

15 oct 2021

AIPA ÎNCEPE ACHITAREA SUBVENȚIILOR CĂTRE FERMIERI. Suma de 32, 2 mil. lei include și plățile per cap de animal

14 sep 2021

AIPA A DEMARAT PROCESUL DE AUTORIZARE A PLĂȚILOR DIRECTE PE CAP DE ANIMAL

16 aug 2021

SLUSARI DESPRE SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE: „Din cele 80 milioane vor rămâne 10”

11 aug 2021
Din aceiași categorie

A VENIT ȘI ZIUA MOTORINEI! Începând de azi, fermierii pot depune cereri pentru a solicita carburantul acordat de România

16 mar 2021

MOTORINA DIN ROMÂNIA: Lista a fost publicată, când ajunge ajutorul la fermieri?

27 apr 2021

ÎNTREBARE CĂTRE AIPA: UNDE-S SUBVENȚIILE PER CAP DE ANIMAL? Fermierii vor răspuns, oficialii găsesc scuze

05 aug 2021

IMPORTANT PENTRU AGRICULTORI. Subvențiile vor fi mai accesibile

21 jul 2020

PROIECTE START-UP ÎN DOMENIUL AGROINDUSTRIAL. De când pot fi depuse cererile pentru subvenții și cine poate deveni beneficiar

08 apr 2021

ȘI CU ÎNTÂRZIERE, ȘI DISCRIMINAȚI: Datoriile pentru achitarea subvențiilor în agricultură se cifrează la un milliard de lei. Poziția FNF vs AIPA

ȘI CU ÎNTÂRZIERE, ȘI DISCRIMINAȚI: Datoriile pentru achitarea subvențiilor în agricultură se cifrează la un milliard de lei

Poziția FNF vs AIPA

ȘI CU ÎNTÂRZIERE, ȘI DISCRIMINAȚI: Datoriile pentru achitarea subvențiilor în agricultură se cifrează la un milliard de lei. Poziția FNF vs AIPA

loading ...