AIPA CĂTRE FERMIERI: „Surse pentru subvențiile per cap de animal sunt. Vom începe achitarea cât mai curând”

05 aug 2021
Mai mulți producători agricoli din sectorul zootehnic se arată revoltați de faptul că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) nu a început achitarea subvențiilor per cap de animal începând cu 4 august, așa cum le-a fost comunicat anterior. AGROMEDIA a publicat astăzi opinia lor, urmând să revină la subiect în cazul în care reprezentanții AIPA vor prezenta opinia instituției și vor veni cu un mesaj către ei.

Diana Coșalîc, șefa Serviciuliu metodologie și raportare AIPA ne-a telefonat și ne-a declarat următoarele:

„Avem recepționate 416 dosare pentru achitarea plăților directe per cap de animal, care curpind peste 50 mii de capete de animal - bovine, ovine și caprine. 197 dosare sunt de la crescătorii de bovine, 128 de la cei care dețin ovine și 91 de la fermierii cu caprine. Din momentul când a fost încheiat Apelul, la 4 iunie, conform hotărârii de Guvern, Oficiul teritorial are la dispoziție 20 de zile lucrătoare pentru a examina dosarele și să meargă să verifice animalele. Asta înseamnă că am ajuns la data de 5 iulie, când oficiile teritoriale transmit dosarele către Oficiul Central. Ele se distribuie fiecare pe segmentul său, există subdiviziunea care examinează completitudinea dosarului, și aici este vorba de un șir de acte, se intră în esența fiecărui document. Angajații AIPA au la dispoziție 15 zile lucrătoare pentru această procedură și am ajuns la data de 27 iulie.

În cazul când producătorul agricol este notificat și din mapă lipsesc unele acte necesare pentru a fi inclus în lista beneficiarilor de subvenții per cap de animal, acesta are la dispoziție încă 30 de zile lucrătoare pentru a le prezenta. Noi, conform termenului expus în hotărârea de Guvern, nu am depășit data limită.  

După 27 iulie dosarele se transmit către Direcția verificare pe teren, care efectuează controlul conform procedurii descrise și care presupune și analiza riscurilor pe fiecare entitate care se depune. În cazul entităților care cad sub incidența riscurilor, are loc verificarea suplimentară pe teren a animalelor.
Avem probleme cu lipsa de cadre, e un volum mare de lucru, noi am examinat și peste 5 mii dosare privind motorina, care a fost distribuită deja către fermieri.
Vrem să ne înțeleagă și pe noi producătorii agricoli: sursele financiare pentru achitarea plăților directe sunt. Și de îndată ce încep a veni dosarele de la Direcția verificare pe teren, automat încep a merge plățile.

Sunt și dosare perfecte, dar 60 la sută sunt incomplete. Să nu uităm că am fost în situație pandemică și producătorul agricol a pregătit în pripă un dosar și l-a depus, spunând că restul actelor le va prezenta pe urmă. Și a uitat, că omul are menirea să producă, nu să umble prin instituțiile statului”
, a comunicat Diana Coșalîc.

Potrivit sursei citate, AIPA va demara din august procedura de achitare.

„Producătorii din sectorul zootehnic să stea liniștiți, cele 80 de milioane sunt, sperăm că vor fi suficiente. Conform calculelor noastre, nu ne-am gândit că vor parveni atât de multe solicitări, pentru că între timp mai multe ferme au căpătat statut de persoană juridică. Trebuie menționat că odată cu aceste stimulări, producătorul agricol vine în albia legală a activității sale”, a menționat pentru AGROMEDIA șefa Serviciuliu metodologie și raportare AIPA.

poza simbol: www.pestre.ro
 
loading ...