AIPA ÎNCEPE ACHITAREA SUBVENȚIILOR CĂTRE FERMIERI. Suma de 32, 2 mil. lei include și plățile per cap de animal

14 sep 2021
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a anunțat  despre reluarea plăților pentru agricultori pe dosarele depuse pentru subvenții din 13 septembrie curent.

Solicitată de AGROMEDIA, Ludmila Catlabuga, antreprenoarea care gestionează o fermă de vaci cu peste o sută de capete, susține că nu a primit încă nicio informație oficială privitor la acordarea subvețiilor din partea AIPA.

„Din știri am văzut că au pornit plățile. Ei deobicei nu ne dau nouă de știre sau ne sună în parte să ne spună ce fac. Am văzut că au fost înaintate listele la verificările în teren pentru fermele care au depus, probabil, la plată un număr de animale mai mare de 100 de capete. Din câte cunosc, au fost ceva modificări în legătură cu reorganizarea conturilor trezoreriale, respectiv, acum AIPA a preluat autorizările spre plată” menționează Ludmila Catlabuga.

Mai mult, antreprenoarea spune că personal nu a primit nicio notificare, pentru că a depus dosarul în a doua parte a perioadei de depunere și, respectiv, are numărul dosarului mai înaintat. Dacă se respectă principiul prim-venit, prim-servit, probabil va fi ulterior vizată.

Ludmila Catlabuga ne-a mai relatat că abia i-au fost transferate subvențiile pentru anul 2020. „În 2020, am înțeles că subvențiile sunt deja achitate. Dacă nu greșesc, este vorba de un număr de 70 dosare mai problematice, probabil, cu notificări sau cu acte solicitate în plus și care au rămas ca datorii. Eu personal pentru anul 2020 am încasat banii. Subvențiile per cap de animal urmează să fie analizate, aprobate toate dosarele, dar nu mai vorbim de cele post-investiționale. Noi mai avem Regulamentul 455, în care, la fel, fermierii depun dosarele în plină campanie”, a notat antreprenoarea.
 
Perioada de depunere a subvențiilor post-investiționale începe din februarie și se încheie la 31 octombrie.

Fermierii se mai plâng de tărăgănarea autorizării dosarelor, ceea ce duce la crearea dificultăților în recepționarea plăților. „Perfectarea incorectă a dosarele la fel îngreunează procesul de acordare a plăților. De asta și fermierii trebuie să fie foarte atenți și precauți. Campanii de informare au fost, ele sunt binevenite, dar atunci când există un regulament pilot este mai ușor” a conchis fermiera.
Liniile de finanțare au fost redeschise din data de 10 septembrie, în urma reorganizării structurale a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Luni, 13 septembrie, AIPA a comunicat că a transferat către fermieri 32,2 mil. de lei pentru 184 de cereri de subvenționare. Dintre acestea, 18,2 mil. de lei au fost virate pentru 89 de cereri depuse pentru proiectele post-investiționale din 2020, iar 14 mil. de lei - pentru 95 de cereri-plăți directe per cap de animal.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PARTICIPANȚII LA TÂRGURI ÎȘI POT DECONTA CHELTUIELILE DE PARTICIPARE

02 jun 2022

SUBVENȚII ÎN AVANS PENTRU PROIECTE START-UP

31 mai 2022

OPERATORII ECOLOGICI POT DEPUNE DOSARELE PENTRU A OBȚINE SUBVENȚII

30 mai 2022

SUBVENȚII ÎN AVANS PENTRU GRUPURILE DE ACȚIUNE LOCALĂ (GAL)

16 mai 2022

GRANTURI DE PÂNĂ LA 200 DE MII LEI PENTRU TINERII CARE ÎȘI PROPUN SĂ SE LANSEZE ÎN AFACERI

12 mai 2022

AIPA ÎNCEPE ACHITAREA SUBVENȚIILOR CĂTRE FERMIERI. Suma de 32, 2 mil. lei include și plățile per cap de animal

SUBVENȚII ÎN VALOARE DE 32,2 MIL

DE LEI

AIPA acordă din nou suport financiar fermierilor

SUBVENȚII ÎN VALOARE DE 32,2 MIL. DE LEI. AIPA acordă din nou suport financiar fermierilor

loading ...