https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.77 EUR
17.65 USD
0.24 RUB
4.20 RON
0.66 UAH
AIPA ÎNCEPE ACHITAREA SUBVENȚIILOR CĂTRE FERMIERI. Suma de 32, 2 mil. lei include și plățile per cap de animal

AIPA ÎNCEPE ACHITAREA SUBVENȚIILOR CĂTRE FERMIERI. Suma de 32, 2 mil. lei include și plățile per cap de animal

14 sep 2021
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a anunțat  despre reluarea plăților pentru agricultori pe dosarele depuse pentru subvenții din 13 septembrie curent.

Solicitată de AGROMEDIA, Ludmila Catlabuga, antreprenoarea care gestionează o fermă de vaci cu peste o sută de capete, susține că nu a primit încă nicio informație oficială privitor la acordarea subvețiilor din partea AIPA.

„Din știri am văzut că au pornit plățile. Ei deobicei nu ne dau nouă de știre sau ne sună în parte să ne spună ce fac. Am văzut că au fost înaintate listele la verificările în teren pentru fermele care au depus, probabil, la plată un număr de animale mai mare de 100 de capete. Din câte cunosc, au fost ceva modificări în legătură cu reorganizarea conturilor trezoreriale, respectiv, acum AIPA a preluat autorizările spre plată” menționează Ludmila Catlabuga.

Mai mult, antreprenoarea spune că personal nu a primit nicio notificare, pentru că a depus dosarul în a doua parte a perioadei de depunere și, respectiv, are numărul dosarului mai înaintat. Dacă se respectă principiul prim-venit, prim-servit, probabil va fi ulterior vizată.

Ludmila Catlabuga ne-a mai relatat că abia i-au fost transferate subvențiile pentru anul 2020. „În 2020, am înțeles că subvențiile sunt deja achitate. Dacă nu greșesc, este vorba de un număr de 70 dosare mai problematice, probabil, cu notificări sau cu acte solicitate în plus și care au rămas ca datorii. Eu personal pentru anul 2020 am încasat banii. Subvențiile per cap de animal urmează să fie analizate, aprobate toate dosarele, dar nu mai vorbim de cele post-investiționale. Noi mai avem Regulamentul 455, în care, la fel, fermierii depun dosarele în plină campanie”, a notat antreprenoarea.
 
Perioada de depunere a subvențiilor post-investiționale începe din februarie și se încheie la 31 octombrie.

Fermierii se mai plâng de tărăgănarea autorizării dosarelor, ceea ce duce la crearea dificultăților în recepționarea plăților. „Perfectarea incorectă a dosarele la fel îngreunează procesul de acordare a plăților. De asta și fermierii trebuie să fie foarte atenți și precauți. Campanii de informare au fost, ele sunt binevenite, dar atunci când există un regulament pilot este mai ușor” a conchis fermiera.
Liniile de finanțare au fost redeschise din data de 10 septembrie, în urma reorganizării structurale a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Luni, 13 septembrie, AIPA a comunicat că a transferat către fermieri 32,2 mil. de lei pentru 184 de cereri de subvenționare. Dintre acestea, 18,2 mil. de lei au fost virate pentru 89 de cereri depuse pentru proiectele post-investiționale din 2020, iar 14 mil. de lei - pentru 95 de cereri-plăți directe per cap de animal.
 
„LIVADA MOLDOVEI” LA AL TREILEA AMENDAMENT. Statul obligat să investească 120 mil. euro în sectorul horticol
26 aug 2021
Noi oportunități de dezvoltare pentru afacerile rurale din sectorul turistic. Grantul „PRIETENEȘTE PENTRU TURISM” la a 2-a etapă
20 aug 2021
DEPUNEREA SOLICITĂRILOR ÎN CADRUL PROIECTULUI „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” posibilă până la 30 august
18 aug 2021
AIPA A DEMARAT PROCESUL DE AUTORIZARE A PLĂȚILOR DIRECTE PE CAP DE ANIMAL
16 aug 2021

AIPA ÎNCEPE ACHITAREA SUBVENȚIILOR CĂTRE FERMIERI. Suma de 32, 2 mil. lei include și plățile per cap de animal

SUBVENȚII ÎN VALOARE DE 32,2 MIL

DE LEI

AIPA acordă din nou suport financiar fermierilor

SUBVENȚII ÎN VALOARE DE 32,2 MIL. DE LEI. AIPA acordă din nou suport financiar fermierilor

loading ...