AIPA SUSȚINE TURISMUL VITIVINICOL. Producătorii moldoveni își dezvoltă afacerile cu subvenții din partea statului

15 oct 2021
Arcadie Foșnea este un vinificator pasionat, care a reușit în satul său de baștină, Mircești, Ungheni, să-și facă o cramă cu același nume, să dezvolte turismul vinicol, dar și să exporte o parte din producție. Iar subvențiile de la AIPA în sumă de aproape 800 de mii de lei, au fost un suport binevenit, ce l-au ajutat să-și dezvolte vinăria.

”Ideea de a crea propria vinărie a apărut în timp ce studiam în Germania în anii 1997-1998. Am cunoscut domeniul, prin prisma întreprinderilor mici, cultura viței de vie și a vinificației germane. Am lucrat în vinăriile de acolo or,  s-a născut ideea și visul de a crea ceva similar în Republica Moldova”, a explicat Arcadie Foșnea.

După experiența din Germania și la o companie vinicolă din Republica Moldova, în anul 2009 a hotărât să-și înființeze o podgorie. Tot în acel an a achiziționat vechiul conac boieresc, în care a deschis o mică vinărie și o pensiune turistică.



Vița de vie a fost plantată într-o microzonă unică, cu condiții ideale, care are forma unui amfiteatru cu pantă estică cu înclinație de 6 – 15 grade. Solurile sunt foarte sărace, având în compoziție doar 1-2,5% de humus și un pH de 6,5-6,7%, ceea ce conferă vinului o bună aciditate, și îl îmbogățește cu minerale.

Datorită celor cinci tipuri de soluri ce se găsesc aici, de la argilă până la nisip, strugurii obțin numeroase gusturi și permit crearea a diverse stiluri de vin.

800 mii de lei pentru dezvoltarea afacerii

Suprafața totală a viței de vie constituie 20 hectare. Soiurile albe ocupă panta de nord a amfiteatrului, ele fiind deschise spre vânt, iar cele roșii panta de sud.



Antreprenorul menționează că: „În total, în acest areal sunt cultivate 12 soiuri de struguri: Feteasca Regală,Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Saperavi, Feteasca Albă, Riesling. Mai avem plantate și soiurile Rkațiteli, Cabernet Franc și Viorica.

Posibil că aceasta-i mult pentru o mică vinărie, însă pentru turism este perfect. Pentru noi este curios cum se comportă diverse soiuri. Am beneficiat de subvenții de la AIPA în sumă de aproape 800 mii de lei, bani pe care i-am folosit pentru achiziția, tehnicii și pentru plantarea suprafețelor de viță-de-vie”, adaugă vinificatorul.

Construcția vinăriei a început în anul 2011, care continuă și astăzi. Piatra din care a fost clădit beciul a fost scoasă din vechea clădire, curățită și refolosită, iar suprafața beciului a fost mărită. Hala de producere ocupă 250 m2.

Aici se află vase din inox, care au capacități de la 500 l la 7000 l, în total – 100 mii de litri.



”În prezent, producem 8 tipuri de vin. Noi nu tindem spre vinuri foarte parfumate, dar punem accentul pe mineralitate și ne dorim cu timpul ca vinul să devină din ce în ce mai bun. Toate vinurile roșii sunt maturate în butoi timp de 1-2 ani, iar din cele albe, doar un vin – Fumé Blanc”, a punctat Foșnea.

Vinurile lui Arcadie Foșnea au ajuns din Japonia până în Canada

Arcadie Foșnea nu produce doar vin, ci dezvoltă și turismul vinicol. În acest sens, a reabilitat conacul boieresc în stil brâncovenesc, care include cinci camere hoteliere, iar încă opt urmează să fie contruite.

Foșnea a acumulat experiență în SUA, unde toate vinăriile dezvoltă și turismul. De aceea, atreprenorul consideră că atuul țării noastre este turismul.

”Noi promovăm agroturismul prin prisma vinului, explicăm consumatorilor procesul de vinificație, vinurile cu caracter, individualizate, în ce constă filozofia noastră, cultura consumului. Astfel, oamenii devin mai conștienți și prețuiesc mai mult munca noastră”, continuă vinificatorul.



Producătorul de vin își vinde 80% din producție în Republica Moldova, iar restul ajunge pe rafturile buticurilor specializate, wine barurilor, wine shop-urilor din România, Japonia, Marea Britanie, Canada.

Drept provocări vinificatorul afirmă că este vorba de problema achiziției terenurilor și forța de muncă, care e din ce în ce mai puțină în fiecare an.

”Dacă ne-am uita pragmatic la afacerea asta nimeni nu ar investi, entuziasmul e unicul atu, care ne face să o creștem”, a conchis vinificatorul Arcadie Foșnea.

Sursa: aipa.gov.md

 
loading ...