CRESCĂTORII DE ANIMALE POT DEPUNE CERERILE PENTRU PLĂȚILE DIRECTE

09 jul 2024
A fost lansat apelul III de depunere a cererilor pentru acordarea plăților directe în sectorul zootehnic. Anul acesta, pentru prima dată, se lansează plata directă pentru kilogramul de lapte de oaie și de capră, fapt ce reflectă eforturile continue ale ministerului de a sprijini și de a dezvolta sectorul zootehnic național.
 
  • Crescătorii de animale pot depune cererile pentru plățile directe pe cap de animal în perioada 11 iulie  – 13 septembrie 2024,
  • cererile pentru plățile directe pe kilogram de produs (lapte de vacă, oaie și capră) pot fi depuse în perioada 11 iulie 2024 – 23 august 2024.
 
Eligibili pentru plățile directe pe cap de animal sunt crescătorii de animale care îndeplinesc condiția că exploatațiile zootehnice sunt autorizate, animalele sunt identificate și asigurate.
 
Pentru plățile directe pe kilogram de produs, se aplică aceleași criterii de eligibilitate, plus cerința de a prezenta dovezi care atestă livrarea produsului către procesatori și/sau procesarea acestuia în propriile unități autorizate. Cantitățile de lapte trebuie să fie indicate în kilograme pe facturi.
 
Impactul măsurilor anterioare este semnificativ, numărul bovinelor subvenționate crescând de la 5100 în 2021 la peste 17400 în 2022. Cantitatea de lapte de vaci subvenționată a crescut de la 29000 de tone în 2022 la peste 42000 de tone în 2023. Aceste rezultate demonstrează că plățile direcționate corect aduc beneficii semnificative sectorului zootehnic, scrie MAIA.
 
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează toți crescătorii de animale să depună cererile la oficiile teritoriale ale AIPA, în termenele anunțate, pentru a beneficia de sprijinul statului. Toate actele relevante și detaliile suplimentare sunt disponibile AICI. https://aipa.gov.md/ro/plati-sector-zootehnic
 
 
loading ...