CUM PREVENIM ACTELE DE CORUPȚIE ÎN PROCESUL DE ACORDARE A SUBVENȚIILOR

30 jan 2023
Peste 150 de agricultori din regiunea Orhei vor fi informați și instruiți cum să prevină și să combată actele de corupție, dar și să utilizeze principiile de e-guvernare în procesul de depunere a pachetului de acte pentru obținerea subvențiilor.

De asemenea, FARM, în parteneriat cu AIPA își propune să elaboreze un ghid, în conformitate cu Legea și regulamentul de subvenționare prin care să explice pas cu pas metoda și mecanismul de lucru al serviciului „Depune dosarul online” - o funcție integrată pe portalul www.aipa.gov.md, unde fermierii pot depune online pachetul de documente pentru subvenționare.

În perioada februarie – iunie vor fi organizate o serie de instruiri, cu scopul de a motiva și mobiliza agricultorii de a se implica în combaterea și diminuarea corupției în mediul afacerilor agricole.

Implementarea sistemului de depunere a dosarului online va permite agricultorilor să monitorizeze în mod virtual etapele de prelucrare a dosarului și traseul urmat de acesta. Mecanismul va contribui la creșterea nivelului de transparență și totodată va exclude contactul direct dintre lucrătorii organizației și agricultori - fapt care va reduce numărul de acte coruptibile, atât din partea angajaților AIPA, cât și a agricultorilor.

Acestea sunt câteva dintre principalele obiective pe care Federația Agricultorilor din Moldova, „FARM”, în parteneriat cu Agenția de Intervenții și plăți pentru Agricultură (AIPA) și „OrhConsInfo” intenționează să le obțină în cadrul proiectului „Sporirea transparenței și diminuarea fenomenului coruptibil la dezvoltarea subvențiilor. în agricultură în raionul Orhei”, finanțat de Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, co-finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Un alt obiectiv al proiectului este de a informa agricultorii despre impactul negativ pe care-l are fenomenul corupției asupra economiei naționale.

Ne propunem ca acest proiect să devină unul util pentru beneficiarii de subvenții. Iar total să-i permită impulsionăm autoritățile treacă gradual în procedura de depunere online a dosarelor de subvenționare. Totodată, proiectul nu va oferi posibilitatea de a interacționa direct cu agricultorii și de a înțelege mai bine care sunt constrângerile întâmpinate în utilizarea acestui sistem și cum văd ei simplificarea acestui mecanism, a menționat Aurelia Bondari, director executiv FARM.

Proiectul „Sporirea transparenței și diminuarea fenomenului coruptibil la obținerea agriculturii subvențiilor în raionul Orhei” a fost selectat în baza apelului de Granturi Locale, lansat de Centrul CONTACT, cu privire la prevenirea corupției la nivel local și acest finanțat cu suma de 570 880 MDL, pentru timpul de șase luni.

Sursa: FARM
loading ...