SUBVENȚII POST INVESTIȚII ȘI PLĂȚI ÎN AVANS PENTRU AGRICULTORI

15 sep 2023
Luni, 18 septembrie curent, începe procesul de recepționare a cererilor de acordare a subvențiilor post-investiție și subvențiilor în avans. Apelul va fi deschis până pe 16 noiembrie 2023. Sunt încurajați să participe toți cei care intenționează să lanseze sau să dezvolte afaceri în sectorul agricol și mediul rural.
 
Plățile în avans vor fi acordate doar în baza unor proiecte investiționale, evaluate pozitiv de către AIPA. Vor fi finanțate investițiile pentru îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale; dezvoltarea infrastructurii exploatației agricole; diversificarea activităților economice rurale; stimularea producerii pe teren protejat; înființarea plantațiilor de arbuști fructiferi, aromatice, medicinale și condimentare; modernizarea exploatațiilor zootehnice; transfer de cunoștințe, inovare și formare.
 
Eligibili pentru această măsură de subvenționare sunt: fermierii micro și mici, persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități în mediul rural sau activități agricole, altele decât fermierul; unitățile administrativ teritoriale; organizațiile din domeniul cercetării și inovării, instituții de învățământ cu profil agroindustrial.
 
Condițiile de depunere și examinare a cererilor de acordare a subvențiilor se va realiza conform procedurilor prevăzute în Regulament
 
Subvențiile post investiție vor fi acordate domeniilor prioritare, stabilite în urma consultărilor cu mediul de afaceri. Astfel, fermierii își vor recupera o parte din cheltuieli pentru investițiile realizate în plantații, sere, echipamente de irigare, ferme zootehnice, tehnologii de lucrare a solului, infrastructura post-recoltare, dezvoltarea agroturismului rural etc.
 
Cererile de subvenționare pot fi depuse de către solicitantul de subvenție sau de reprezentantul acestuia la oficiile teritoriale ale AIPA din raza teritorială în care s-a efectuat investiţia.
 
Documentele privind depunerea și obținerea subvențiilor postinvestiții, pot fi accesate aici
loading ...