Reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au efectuat o vizită de lucru în satul Bursuc din raionul Nisporeni, scopul fiind monitorizarea unui obiect investițional, implementat din sursele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și prin mecanismul subvenții în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural.
Petru Tîmbur, directorul adjunct al AIPA, care a mers în această deplasare împreună cu Sergiu Batiușca, a comunicat în EXCLUSIVITATE pentru AGROMEDIA că este vorba de subvențiile în avans la măsura a II-a, care
vizează APL-urile.
“Primăria satului Bursuc a depus dosarul și a beneficiat de subvențiile în avans, destinate pentru creșterea nivelului de trai al populației din zona rurală. Una din condițiile solicitate e ca numărul populației din localitate să nu fie mai mic de zece mii și Bursucul se încadrează perfect și la acest capitol. Acum se derulează cel de-al treilea apel și, până în prezent, au fost selectate 51 de proiecte investiționale în satele din toată republica”, a menționat dl Tîmbur.
Proiectul finanțat prin intermediul FNDAMR vizează procurarea unui tractor și echipamente moderne, care vor permite întreținerea spațiilor verzi de odihnă și agrement, dar și curățarea drumurilor localității pe timp de iarnă.
De menționat că pentru implementarea sistemului de acordare a subvenţiilor în avans privind îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural, sunt alocate anual 15% din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural.
AGROMEDIA amintește că dosarele de solicitare a subvenției în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural pot fi depuse până la data de 27 ianuarie curent, acesta fiind termenul-limită pentru recepționarea cererilor.
Precizăm că, per total, costul proiectului eligibil nu trebuie să depăşească suma de 3 mil. lei, perioada de implementare fiind maximum 24 de luni. Contribuţia financiară a solicitantului va reprezenta cel puţin 20% din costul total al proiectului investiţional. O altă condiție este ca solicitantul să asigure durabilitatea proiectului subvenţionat pe parcursul a 5 ani după darea în exploatare a obiectului.
Măsurile de sprijin sunt următoarele:
1. Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale. Prevede subvenționarea proiectelor investiționale orientate spre construcția/ reabilitarea/modernizarea drumurilor și podurilor publice locale și extinderea /modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei şi de canalizare.
2. Renovarea și dezvoltarea localității rurale. Prevede subvenționarea proiectelor investiționale pentru: reabilitarea străzilor pietonale locale, instalarea iluminatului public; renovarea sau reabilitarea clădirilor publice, a zonelor pentru organizarea piețelor, târgurilor; crearea și dotarea centrelor de îngrijire pentru copii, bătrâni și persoane cu nevoi special etc.
Pentru măsura 1 și 2 valoarea subvenției acordate va constitui 80% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de 3 mil. lei. Solicitanți de subvenții în cadrul acestor două măsuri vor fi Autoritățile Publice Locale de nivelul I.
3. Diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole. Include tipuri de investiții pentru proiecte privind înființarea centrelor de instruire și formare pentru însușirea profesiilor; lansarea taberelor de odihnă pentru copii; dezvoltarea și promovarea serviciilor și activităților de turism rural etc.
Pentru măsura 3 valoarea subvenției acordate va constitui 50% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de 1 mil. lei. Solicitanți de subvenții în cadrul acestei măsuri vor fi atât persoane juridice și fizice.