SUBVENȚIILE ÎN AVANS AU AJUNS ȘI LA BURSUC. Cum se va schimba viața locuitorilor grație FNDAMR, citește mai jos

25 jan 2021
 
Reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au efectuat o vizită de lucru în satul Bursuc din raionul Nisporeni, scopul fiind monitorizarea unui obiect investițional, implementat din sursele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și prin mecanismul subvenții în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural.
 
Petru Tîmbur, directorul adjunct al AIPA, care a mers în această deplasare împreună cu Sergiu Batiușca, a comunicat în EXCLUSIVITATE pentru AGROMEDIA că este vorba de subvențiile în avans la măsura a II-a, care
vizează APL-urile.
 
“Primăria satului Bursuc a depus dosarul și a beneficiat de subvențiile în avans, destinate pentru creșterea nivelului de trai al populației din zona rurală. Una din condițiile solicitate e ca numărul populației din localitate să nu fie mai mic de zece mii și Bursucul se încadrează perfect și la acest capitol. Acum se derulează cel de-al treilea apel și, până în prezent, au fost selectate 51 de proiecte investiționale în satele din toată republica”, a menționat dl Tîmbur.
 
Proiectul finanțat prin intermediul FNDAMR vizează procurarea unui tractor și echipamente moderne, care vor permite întreținerea spațiilor verzi de odihnă și agrement, dar și curățarea drumurilor localității pe timp de iarnă.
 
De menționat că pentru implementarea sistemului de acordare a subvenţiilor în avans privind îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural, sunt alocate anual 15% din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural.
 

AGROMEDIA amintește că  dosarele de solicitare a subvenției în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural pot fi depuse până la data de 27 ianuarie curent, acesta fiind termenul-limită pentru recepționarea cererilor.
Precizăm că, per total, costul proiectului eligibil nu trebuie să depăşească suma de 3 mil. lei, perioada de implementare fiind maximum 24 de luni. Contribuţia financiară a solicitantului va reprezenta cel puţin 20% din costul total al proiectului investiţional. O altă condiție este ca solicitantul să asigure durabilitatea proiectului subvenţionat pe parcursul a 5 ani după darea în exploatare a obiectului.
 
 Măsurile de sprijin sunt următoarele:

 1. Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale. Prevede subvenționarea proiectelor investiționale orientate spre construcția/ reabilitarea/modernizarea drumurilor și podurilor publice locale și extinderea /modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei şi de canalizare. 

 2. Renovarea și dezvoltarea localității rurale. Prevede subvenționarea proiectelor investiționale pentru: reabilitarea străzilor pietonale locale, instalarea iluminatului public; renovarea sau reabilitarea clădirilor publice, a zonelor pentru organizarea piețelor, târgurilor; crearea și dotarea centrelor de îngrijire pentru copii, bătrâni și persoane cu nevoi special etc.

Pentru măsura 1 și 2 valoarea subvenției acordate va constitui 80% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de 3 mil. lei. Solicitanți de subvenții în cadrul acestor două măsuri vor fi Autoritățile Publice Locale de nivelul I.

 3. Diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole. Include tipuri de investiții pentru proiecte privind înființarea centrelor de instruire și formare pentru însușirea profesiilor; lansarea taberelor de odihnă pentru copii; dezvoltarea și promovarea serviciilor și activităților de turism rural etc.

Pentru măsura 3 valoarea subvenției acordate va constitui 50% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de 1 mil. lei. Solicitanți de subvenții în cadrul acestei măsuri vor fi atât persoane juridice și fizice.
 
 
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

SUBVENȚII ÎN AVANS PENTRU GRUPURILE DE ACȚIUNE LOCALĂ (GAL)

16 mai 2022

GRANTURI DE PÂNĂ LA 200 DE MII LEI PENTRU TINERII CARE ÎȘI PROPUN SĂ SE LANSEZE ÎN AFACERI

12 mai 2022

SUBVENȚII PENTRU PROCURAREA PANOURILOR FOTOVOLTAICE. A fost lansat programul de asistenţă financiară pentru tranziţia la economia verde

29 apr 2022

REGULAMENTUL PRIVIND ACORDAREA SUBVENȚIILOR ÎN AVANS PENTRU DEZVOLTAREA LOCALĂ – APROBAT DE GUVERN

27 apr 2022

500 MII USD PENTRU FERMIERII MICI. ACEȘTIA VOR PRIMI SPRIJIN DE URGENȚĂ DE LA FAO

08 apr 2022

SUBVENȚIILE ÎN AVANS AU AJUNS ȘI LA BURSUC. Cum se va schimba viața locuitorilor grație FNDAMR, citește mai jos

SUBVENȚIILE ÎN AVANS AU AJUNS ȘI LA BURSUC

Cum se va schimba viața locuitorilor grație FNDAMR, citește mai jos

SUBVENȚIILE ÎN AVANS AU AJUNS ȘI LA BURSUC. Cum se va schimba viața locuitorilor grație FNDAMR, citește mai jos

loading ...