UN MILIARD 500 MILIOANE LEI PENTRU AGRICULTURĂ: E mult sau puțin? Opinia expertului Gheorghe Gaberi

23 nov 2021

Un miliard 500 milioane lei – această este suma prevăzută în bugetul de stat pentru 2022 și alocată Fondului naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural. Amintim că Guvernul a aprobat săptămâna trecută proiectul Legii bugetului pentru anul viitor și, potrivit documentului, veniturile în bugetul de stat pentru anul 2022 vor constitui 50 066 602,7 mii de lei, cheltuielile - 65 202 602,7 mii de lei, fiind prognozat și un deficit în sumă de 15 136 000 mii de lei.
 
„Trimitem în Parlament Legea bugetului de stat. Este un buget al oamenilor. Vom crește semnificativ alocațiilor și indemnizațiile.  Modificările făcute sunt pentru a asigura predictibilitate. La capitolul cheltuieli continuăm să ne ținem de cuvânt și să creștem veniturile, creștem salariile în sectorul bugetar. Vom orienta cheltuielile din taxa pentru întreținerea drumurilor către primării”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.
 
Gheorghe Gaberi: Statul ar trebui să lichideze datoriile acumulate față de fermieri în ultimii ani
 
AGROMEDIA a solicitat președintelui Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, Gheorghe Gaberi, să comenteze suma și să dea răspuns la întrebarea dacă aceasta este sau nu suficientă.
 
Potrivit expertului, „se înregistrează o creștere comparativ cu anii trecuți, dar există un șir de datorii ale AIPA față de agricultori pentru proiectele depuse anterior, pe care nimeni nu s-a grăbit să le dea publicității. Cred că dacă statul le va achita, vom rămâne, în fond, la aceeași cifră de cândva. În ultimii doi ani s-au înregistrat mari restanțe și adaosul ăsta de 500 milioane, dacă ar acoperi datoriile, ajungem la același miliard. Dar rămânem la același miliard în condițiile când situația din economie s-a schimbat cardinal și afectează agricultorii, în primul rând. Acestea țin de scumpirile la motorină, la energia electrică etc. Și la îngrășăminte s-a dublat prețul. Și mai este o problemă care ține de produsele de uz fitosanitar, pentru că UE va prezenta o listă mare de astfel de produse care nu vor mai fi permise și le va substitui cu un grup nou. Acestea, cu siguranță, vor fi de 2-3 ori mai scumpe, am discutat cu producătorii și ei susțin că la elaborarea lor s-au investit miliarde de euro și dolari. Și e clar că vor veni cu prețuri destul de înalte.
 
Ne dăm seama că bugetul nostru e așa cum este, iar nevoile au venit din toate părțile. Va depinde însă și cât de eficient vor fi distribuiți acești bani, ca să avem rezultate de la investițiile făcute. Nu întotdeauna au fost finanțate proiectele care pot avea un impact serios la capitolul creșterea volumului și al calității produselor. Va trebuie să fie monitorizată bine repartizarea banilor alocați, pentru că ne așteaptă un an cu multe surprize. S-ar putea să nu avem nici măcar grâu alimentar suficient, n-a plouat patru luni de zile, a fost imposibil de semănat. Și în celelalte domenii situația nu va fi mai bună”, ne-a declarat dl Gaberi.
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

MINISTRUL: Subvenții doar pentru culturile asigurate. FERMIERI: Companiile de asigurare sunt tare șmechere!

09 dec 2021

MAJORAREA SUBVENȚIILE DIN AGRICULTURĂ PENTRU ANUL VIITOR: Condițiile și domeniile

02 dec 2021

SUBVENȚII PENTRU NOILE CATEGORII DE PRODUCĂTORI AGRICOLI. Lista completată și aprobată de Parlament

01 dec 2021

FERMIERII, TOT MAI INTERESAȚI DE SUBVENȚII. Valoarea a crescut cu 18% sau solicitări în valoare de 1,3 miliarde de lei pentru investițiile efectuate

02 nov 2021

31 OCTOMBRIE – data limită de depunere a dosarelor pentru subvenții post-investiționale

21 oct 2021

UN MILIARD 500 MILIOANE LEI PENTRU AGRICULTURĂ: E mult sau puțin? Opinia expertului Gheorghe Gaberi

UN MILIARD 500 MILIOANE LEI PENTRU AGRICULTURĂ: E mult sau puțin? Opinia expertului Gheorghe Gaberi

UN MILIARD 500 MILIOANE LEI PENTRU AGRICULTURĂ: E mult sau puțin? Opinia expertului Gheorghe Gaberi

loading ...