VEZI CE TREBUIE SĂ FACI CA SĂ DEPUI DOSARUL On-line pentru subvențiile complementare

29 nov 2023
Echipa FARM în parteneriat cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și Organizația Regională, FARM ”OrhConsInfo” au pus temelia colaborării în ”format electronic” între fermieri și Agenție. Exercițiul este unul cu titlul pilot, care presupune că, în cazul în care sistemul va funcționa, în viitor să fie disponibile și alte măsuri de subvenționare pentru depunerea în formatul virtual al dosarelor. 
Datorită popularizării metodei de depunere On-line, sporim transparența procesului de completare a dosarelor și, în același timp, gradul de implicare a agricultorilor în procesarea pachetului, fără apelarea intermediarilor. Astfel, sistemul prevede ca fiecare agricultor, trebuie să urmeze câțiva pași:
 
 Acceseze pagina www.aipa.gov.md  
Transparență, accesibilitate, rapiditate și lichidarea factorului uman sunt câteva dintre beneficiile implementării mecanismului On-line - acesta este unul dintre principalele mesaje pe care le-am transmis agricultorilor în cadrul campaniei de informare organizate în raionul Orhei.
 
Un alt avantaj al mecanismului On-line este faptul că agricultorii vor avea acces la dosar pe toată perioada completării acestuia, până a fi expediat. În același timp, în cazul în care unele câmpuri solicitate de sistem nu vor fi îndeplinite, platforma nu va permite trimiterea dosarului, chiar mai mult, agricultorul va fi înștiințat ce modificări trebuie făcute.
 
Pentru studierea pașilor, dar și a informației adiționale, puteți accesa Ghidul de utilizare a Platformei de depunere On-line a cererii de subvenționare - un material de suport, dedicat agricultorilor, care a fost elaborat în cadrul proiectului și poate fi descărcat pe orice dispozitiv electronic. 
 
În perioada 9-17 noiembrie, peste 150 de agricultori din raionul Orhei au fost instruiți cum să completeze dosarele pentru subvențiile complementare: M5.1 - Stimularea accesării creditelor investiționale sau pentru mijloace circulante, M5.9 - Subvenționarea primelor de asigurare în agricultură, și Acciza la motorină - acestea fiind unicele măsuri disponibile deocamdată pentru depunere electronică.

Noi, echipa FARM împreună cu partenerii de implementare ai proiectului vă îndemnăm să utilizați platforma de depunere a dosarelor On-line, atât pentru a vă ușura procesul de muncă, dar și a corespunde cu standardele principiilor de E-guvernare, populare în Uniunea Europeană.
 
*Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
 
loading ...