“FRUCTE PENTRU LUME”: VOM EXPORTA ȘI PE CALE MARITIMĂ. Detalii, AICI

05 jul 2021
O companie franceză specializată în comerțul internațional cu fructe pe cale maritimă, orientate către Orientul Mijlociu, Asia Pacific, America de Sud s-a aflat în R. Moldova într-o vizită de documentare. Aceasta este axată pe exportul de mere, cartofi, kiwi etc.
 
Activitatea este parte a programului “Fructe pentru lume”, implementat de Moldova Fruct cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, anunță AGROMEDIA citând asociația de profil.
 
“Comercianții ne-au identificat prin intermediul articolelor pe care le publicăm periodic pe Fresh Plaza, ne-au contactat, am comunicat, le-am pregătit un itinerar de vizite și le-am organizat întâlniri cu potențiali clienți, membri ai Moldova Fruct care pot să le furnizeze fructe”, relatează Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.
 
Cumpărătorii au avut posibilitatea să studieze cultura de producere a merelor, prunelor, cireșelor. Discuțiile cu membrii asociației au fost despre aspectele practice ce țin de tranzacții, ambalaj, standarde de marketing, calitate, soiuri și alte elemente privind inițierea unei colaborări.
 
Compania analizează Republica Moldova ca un proiect pe termen lung, o sursă adițională pentru aprovizionare cu mere pentru clienții cu care ei lucrează mai mult de 30 de ani.
 
Aceleași cerințe ca și în comerțul internațional
 
Cerințele din partea cumpărătorului sunt cele aplicate în comerțul international, având un spectru larg de clienți sunt foarte rigizi în ceea ce privește certificare GlobalG.A.P., reziduuri. Cel mai mare accent se pune pe calitatea fructelor pentru că perioada de tranzit pe cale maritimă depășește în unele cazuri de 10 ori perioada de livrare pe cale terestră.
 
“Sunt câteva lucruri pe care le-a urmărit compania: să facă cunoștință cu potențiali furnizori, să vadă nivelul culturii de producere, nivelul de calitate, în general infrastructura post-recoltare. Desigur că ei analizează  foarte atent și calitatea drumurilor, pentru că fructele sunt transportate pe drumurile noastre și ei au observat că avem de lucrat la acest capitol”, spune Iurie Fală.
 
Compania franceză a menționat despre cerințele de calitate pentru diferite soiuri de mere, care sunt doleanțele față de fermitatea fructelor, colorația. S-a discutat despre ambalaj și despre utilizarea cutiilor de tip bushel și regimul termic de tranzit.
 
Un alt aspect important asupra căruia au atenționat cumpărătorii este colorația fructelor. Clienții lor preferă merele roșii, în special Gala care trebuie să aibă o colorație de peste 70%, iar în lista preferințelor mai este Golden și Granny Smith.
 
Iurie Fală informează că urmare a acestei vizite și în urma discuțiilor cu producătorii comercianții s-au arătat interesați să lucreze cu furnizorii de fructe din Moldova.
 
„Nu este vorba de cantități mari din start, acest sezon trebuie să fie unul de testare a pieței. Ne orientăm la unșir mic de livrări de probă pe câteva piețe. Îi așteptăm din nou în vizită la etapa recoltării și depozitării merelor. Moldova Fruct va lucra în continuare la aspectul privind asigurarea ambalajului adecvat. În prezent, în Republica Moldova cei care au experiență în exportul pe mare folosesc cutia de tip bushel standard. Trebuie să trecem la cutia bushel cargo care permite încărcarea unei cantități mai mari de fructe într-un container”, mai spune Iurie Fală.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

“FRUCTE PENTRU LUME”: VOM EXPORTA ȘI PE CALE MARITIMĂ. Detalii, AICI

“FRUCTE PENTRU LUME”: VOM EXPORTA ȘI PE CALE MARITIMĂ

Detalii, AICI

“FRUCTE PENTRU LUME”: VOM EXPORTA ȘI PE CALE MARITIMĂ. Detalii, AICI

loading ...