GÂNDACUL LUCIOS AL RAPIŢEI. METODE DE COMBATERE. INSECTICIDE CARE PROTEJEAZĂ ALBINELE

28 apr 2022
Gândacul lucios al rapiţei îşi face simţită prezenţa odată cu apariţia racemului plin cu boboci gata să înflorească. Acesta poate fi identificat foarte uşor. Adulţii sunt de culoare neagră, prezentând un luciu metalic de culoare albastru-verzui. Adulţii prezintă dimensiuni între 1.5 şi 2.7 mm. Ouăle sunt alungite de culoare albă ca laptele. Larvele sunt de culoare albă spre galben, uşor aplatizate, acoperite cu puncte de culoare maro deschis.

Dependenţa gândacului lucios de temperatură

Comportamentul gândacului lucios este puternic influenţat de temperatură. Meligethes îşi reia activitatea în primăvară atunci când temperatura aerului începe să depăşească în medie 6 – 10 °C. Gândacii nu vor fi însă observaţi pentru că vor rămâne în zona lor de confort, în care au iernat. Migraţia începe odată cu depăşirea constantă a temperaturii de 10-12°C. Vârfurile de zbor au loc atunci când temperatura depăşeşte 15°C. Această perioadă coincide cu perioada în care rapiţa de toamnă începe să ramifice, primii boboci fiind aproape de înflorit.

Citește și: GÂNDACUL PĂROS LA RAPIȚĂ ȘI POMI

Este important acest comportament vis a vis de temperatură şi precipitaţii pentru ca fermierul să aplice insecticidul atunci când adultul este în plin zbor. Doar aşa rata de succes se va apropia de 100%.

Cum atacă gândacul lucios?

Perioada în care adulţii de Meligethes se împerechează, corespunde aproape perfect cu apariţia primelor raceme pline cu boboci de rapiţă. Odată fecundată, femela începe să provoace rosături la nivelul bobocilor de rapiţă. Orificiul provocat în boboc va avea cca 2-3 mm. Pe acolo, femela va depune pe antere sau pistil două sau trei ouă într-un boboc. Sunt studii, care au arătat că femela poate depune, chiar şi 10 ouă doar într-un singur boboc. Dacă numărul larvelor este foarte mare, acestea vor consuma nu doar pistilul cu polen ci şi ovarul florii. Aşa că respectiva floare devine sterilă. În decurs de 4-9 zile, ouăle vor ecloza. Larvele rezultate se vor hrănii prima dată cu polenul şi pistilul florii în care au eclozat. Ulteorior larvele vor părăsii respectivul boboc distrus şi vor începe să se hrănească cu polenul florilor care sunt deschise.

Ce se poate face după un atac puternic?

Chiar dacă o parte din ramificaţii sunt vizibil distruse, fermierul imediat va trebui să aplice insecticid. Alături de insecticid, fermierul poate să adauge un foliar, care să conţină macro şi microelemete. Dacă şi la sol este suficient îngrăşământ, atunci rapiţa va arunca mai multe ramificaţii. Chiar dacă gândacul lucios a distrus o parte din primele ramificaţii, prin tehnologie, fermierul poate să aducă rapiţa la un nivel care să compenseze pierderile. Totul depinde, bineînţeles, de nivelul atacului şi perioada în care fermierul îşi dă seama că are o problemă.



Metode chimice de combatere a dăunătorului

Cultura de rapiţă se polenizează cu ajutorul insectelor. Se crede că peste 30-40% din producţia de rapiţă este datorată albinelor.

Insecticide care protejează albinele

Aceste insecticide au omologare pentru combaterea gândacului lucios și pot fi folosite și în perioada în care rapiţa este înflorită. Chiar și pentru aceste produse, apicultorii și autorităţiile trebuie anunţate.

Citește și: CUM COMBATEM GÂNDACUL DE COLORADO

Se pot folosi produsele de mai jos, cu rezultate foarte bune. Acestea, pe lângă controlul gândacului lucios, va ajuta la combaterea și al altor dăunători cum ar fi gărgăriţa silicvelor sau ţânţarul silicvelor de rapiţă.

Mavrik 2 F 
Mospilan 20 SG

Insecticide care nu protejează albinele

Insecticide cu acţiune contact + sistemic

Recomandarea pentru aceste produse este ca aplicarea lor, să se facă doar în perioada anterioară înfloritului, sau după terminarea înfloritului. Una din părțile pozitive al acestor produse este că având două substanţe active este înlăturată posibilitatea de a crea rezistenţă în cadrul populaţiei de dăunători.

Inazuma ®
Insecticide de contact

Aplicarea acestora nu este permisă în perioada înfloritului. Aceste produse, pot fi amestecate cu unul din produsele sistemice de mai sus. Va crește nu doar eficienţa împotriva dăunătorilor, dar perioada de protejare a culturii se va extinde și pentru perioada în care cultura de rapiţă este înflorită.

Wizard
Nexide 60 CS
Decis Expert 100 EC
Karate Zeon
Lamdex Neo
Fastac® Active

Citiţi întotdeauna recomandările producătorului!

Sursa: AGROMENTOR.ro
loading ...