LOTURILE DE FRUCTE ȘI LEGUME DESTINATE EXPORTULUI ÎN FEDERAȚIA RUSĂ VOR FI SUPUSE CONTROLULUI FITOSANITAR

09 nov 2021
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, repetat informează populația republicii despre răspândirea ploșniței marmorate asiatice (Halyomorpha Halys), obiect de carantină pentru un șir de state importatoare de produse de origine vegetală, inclusiv pentru Federația Rusă.

Ploșnița marmorata asiatica este un dăunător polifag, fiind semnalată la peste 100 de specii de plante gazde, atât plante lemnoase cât si cele erbacee. Dăunează pomii fructiferi (măr, păr, alun, piersic, cais, cireș, prun, piersic, nectarine, etc.), arbuștii fructiferi (mur, zmeur, etc.), legume (tomate, ardei, fasole, porumb zaharat, etc.), vița de vie; plante ornamentale (arțari, paulownia, hibiscus, trandafiri, liliac, tei, nuc, catalpa, frasin, stejar, salcâm, etc). Când atacă fructele, pe acestea apar leziuni mici (diametrul de 3 mm) care pot deveni apoi necrotice, cu pete, caneluri și decolorări maronii. Pentru om, este inofensiv - nu înțeapă și nu transmite agenți patogeni însă este deranjant în case, apartamente, depozite, șoproane, etc., din cauza mirosului neplăcut pe care îl emană. Prezența lor în număr mare poate cauza alergii, în special la animalele domestice și mai ales când își declanșează apărarea chimică.
ANSA recomandă respectarea legislației internaționale privind măsurile de protecție împotriva introducerii a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și răspândirii lor în statele importatoare de către exportatori, atât prin verificarea vizuală efectuată cu o deosebită atenție la depozitarea produselor, în vederea pătrunderii ploșniței marmorate asiatice cât și la formarea lotului destinat exportului.

Loturile de fructe și legume destinate exportului în Federația Rusă vor fi supuse controlului fitosanitar de către inspectorii ANSA conform cerințelor fitosanitare ale statelor-membre ale Comisiei Economice Eurasiatice, Decizia Consiliul Comisiei Economice Eurasiatice, nr. 157 din 30 noiembrie 2016, cu modificările ulterioare. 
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

VIDEO: START SEZONULUI DE PLANTARE A PUIEȚILOR. Unde găsim material pomicol autorizat și certificat

02 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021
Din aceiași categorie

CUM PĂSTRĂM STRUGURII ÎN CAMERELE FRIGORIFICE. Opinia expertului Andrei Cumpanici

26 aug 2021

SFATURI DIN LIVADA DE NUCI. Vă sunt oferite de companiile care organizează seminare de instruire pentru toți nucicultorii

11 aug 2021

ZILIERII - sclavagism modern sau job ca toate joburile

05 jun 2021

MANAGEMENTUL BUNELOR PRACTICI AGRICOLE, SUGERATE DE USAID. Cele mai utile sfaturi pentru agricultura prietenoasă mediului

05 mai 2021

AGRICULTURA DIGITALĂ: FNFM lansează platforma “Spic de grâu”. AICI aveți de toate

31 mar 2021

LOTURILE DE FRUCTE ȘI LEGUME DESTINATE EXPORTULUI ÎN FEDERAȚIA RUSĂ VOR FI SUPUSE CONTROLULUI FITOSANITAR

LOTURILE DE FRUCTE ȘI LEGUME DESTINATE EXPORTULUI ÎN FEDERAȚIA RUSĂ VOR FI SUPUSE CONTROLULUI FITOSANITAR

LOTURILE DE FRUCTE ȘI LEGUME DESTINATE EXPORTULUI ÎN FEDERAȚIA RUSĂ VOR FI SUPUSE CONTROLULUI FITOSANITAR

loading ...