A PLANTAT 11.000 COPACI ÎN 24 DE ANI sau cum omul sfințește locul! Cine este bărbatul și de ce lumea îl credea nebun

29 mar 2021

În 24 de ani, un bărbat a plantat singur 11.000 de copaci pentru a salva mai multe sate de la secetă. Sadiman este numit acum „războinicul eco” sau „bunic”. Până recent, sătenii dintr-o regiune montană din provincia indoneziană Java îi spuneau nebun. Și asta pentru că bărbatul de 69 de ani s-a înhămat la o sarcină considerată imposibilă: împădurirea dealurilor amenințate de secetă.
 
Sadiman a observat că dealurile din apropiere de terenurile adiacente satului său au devenit aride, după ce au fost incendiate în repetate rânduri de fermieri pentru cultivare. Oamenii au început apoi să aibă probleme cu seceta. Asta se întâmpla în 1996. Tot atunci, bărbatul le-a sugerat oamenilor să planteze banian, o specie de smochin, considerată sacră în regiune.

“Mi-am spus că, dacă nu plantez banian, regiunea va deveni foarte uscată. Din experienţa mea, arborii banian şi ficuşii pot reţine multă apă”, a spus Sadiman. Localnicii nu au privit cu ochi buni demersul lui, din contră, nimeni nu l-a susținut.
 
“Oamenii au râs de mine pentru că am adus semințe de banian în sat. S-au simțit neliniștiți, deoarece credeau că există spirite în acești copaci”, a adăugat Sadiman. El și-a continuat singur misiunea. De atunci, în cei 24 de ani trecuți, a reușit să planteze 11.000 de arbori de-a lungul a 250 de hectare. Astfel, pe pământul odinioară arid și infertile, s-au format izvoare care alimentează gospodăriile oamenilor şi care sunt folosite pentru irigarea fermelor. În trecut, lumea credea că este nebun, dar uitați-vă acum la rezultate. El este capabil să furnizeze apă potabilă pentru a satisface nevoile oamenilor din mai multe sate.
 
Warto, un sătean din Wonogiri spune că ploile sunt mai rare în zona unde Sadiman a plantat arborii, astfel că, în lipsa apei, fermierii recoltau o singură dată pe an. Acum, strâng roada de două, chiar și de trei ori pe an.
Sadiman își finanțează acum munca în favoarea regiunii cu ajutorul unei pepiniere, în care creşte diverse plante, pe care le vinde. Cu pălăria care-l protejează de soare, cămașa safari și o sclipire în privire, Sadiman speră ca oamenii de acolo să poată avea o viață prosperă și să trăiască fericiți, dar fără să ardă din nou pădurea.

Sursa: libertatea.ro
 
 
Top știri

RETROSPECTIVA 2021: Fenomenele climatice au afectat atât culturile de toamnă, cât și cele de primăvară

21 oct 2021

SERBIA - PRINCIPALUL EXPORTATOR DE ZMEURĂ PESTE OCEAN. Vezi cine s-a alăturat în cursă

13 oct 2021

SUTE DE KILOGRAME DE MIERE ÎMPRĂȘTIATE PE DRUM. Unde s-a întâmplat și care este motivul

07 oct 2021

OTIS DECLARAT CEL MAI GRAS URS DIN ALASKA. Câte kilograme are uriașul brun, fiind și cel mai bătrân din regiune

06 oct 2021

S-A VÂNDUT ROBOTUL CARE CULEGE ROȘII. O companie americană l-a cumpărat contra sumei de 60 milioane euro

05 oct 2021
Din aceiași categorie

TOATĂ MUNCA I-A FOST CĂLCATĂ CU “ROȚILE”. Un agricultor a fost ocolit de secetă și alte intemperii, dar nu și de raliurile unor indivizi care i-au distrus lanurile cu grâu

16 jul 2020

SALVAȚI ALBINELE! Zeci de mii de stupi din Turcia, Grecia și Italia au luat foc din cauza incendiilor, apicultorii sunt disperați

12 aug 2021

PORUMBUL ALBASTRU DEVINE POPULAR ÎN ROMÂNIA. Vezi ce beneficii are pentru sănătate

09 jun 2020

FERMĂ ACVAPONICĂ ÎN INIMA ORAȘULUI BRUXELLES

12 jun 2021

MAI PUȚINE FABRICI DE ZAHĂR ÎN LUME

16 apr 2020

A PLANTAT 11.000 COPACI ÎN 24 DE ANI sau cum omul sfințește locul! Cine este bărbatul și de ce lumea îl credea nebun

A PLANTAT 11

000 COPACI ÎN 24 DE ANI sau cum omul sfințește locul! Cine este bărbatul și de ce lumea îl credea nebun

A PLANTAT 11.000 COPACI ÎN 24 DE ANI sau cum omul sfințește locul! Cine este bărbatul și de ce lumea îl credea nebun

loading ...