VA FI PRELUNGIT ACORDUL PRIVIND EXPORTUL CEREALELOR? Ucraina pregătește alternative

27 jun 2023
Fermierii ucraineni, traderii, proprietarii de silozuri, împreună cu guvernul de la Kiev, pregătesc alternative în cazul opririi complete a coridorului de cereale. Oficialii din Ucraina iau în calcul căile de tranzit din Polonia și România pentru exportul cerealelor, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.

Există mai multe strategii: extinderea capacității de transport a regiunii Dunării și creșterea posibilităților de transbordare a cerealelor acolo. Sunt puse în funcțiune și alte puncte de tranzit și porturi uscate de la granița de vest cu Polonia și România, a anunțat prim-viceministrul Politicii Agrare și Alimentației, Taras Vysotsky.

Oficialul a subliniat că bugetul de stat pentru anul 2023 prevede 20 de miliarde de grivne (aproape 2,5 miliarde de euro – n.r.) pentru potențiala asigurare a navelor cu cereale ucrainene, care vor fi gata să-și continue activitatea în absența unui coridor de cereale.

Măsurile alternative sunt dezvoltate în mod activ, sunt de fapt finalizate și ar trebui să ajute Ucraina să contribuie în mod continuu la securitatea alimentară internațională și să asigure exporturile, a menționat Vysotsky.

Totodată, în ciuda tuturor dificultăților privind exporturile, prim-viceministrul ucrainean speră că, din punct de vedere financiar, indicatorii exportului de produse agricole se vor apropia de cei de anul trecut.
 
loading ...