Pe măsură ce producția stagnează în unele regiuni, iar consumul se diversifică, carnea de oaie devine tot mai căutată pe piețele internaționale. Această tendință a dus la un „boom” al exporturilor pentru Australia, care a atins un nou record istoric.
Potrivit Reuters, în 2023, Australia a exportat 702.000 de tone de carne de oaie, în valoare de 3,6 miliarde de dolari – cu aproximativ 200.000 de tone peste nivelul record din 2019. Exporturile continuă să crească, cu peste 10% doar în primele luni ale anului, scrie Agerpres.
Oferta globală este limitată, iar cererea e în creștere. Australia are acum avantajul unei poziții dominante, a declarat analistul Matt Dalgliesh.
Prețul a urcat la 7,14 dolari/kg, în condițiile reducerii efectivelor de animale și ale costurilor ridicate de procesare. În același timp, Noua Zeelandă pierde teren, întrucât multe ferme se reprofilează spre sisteme mai sustenabile, orientate spre obținerea de credite de carbon.
Printre principalii importatori ai cărnii australiene se numără China, SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană și Orientul Mijlociu. Australia controlează în prezent aproximativ 80% din exporturile globale de carne de oaie, conform Meat & Livestock Australia (MLA).
Lumea caută un furnizor de încredere, iar Australia este pregătită să răspundă acestei cereri, spune și Angus Gidley-Baird, analist Rabobank.