CE LEGUME VA IMPORTA CEL MAI MULT UCRAINA ÎN ACEST AN?

23 jun 2023
Este cunoscut faptul că distrugerea barajului de la Nova va reduce semnificativ recolta de legume a Ucrainei din acest an și nu doar. Consecințele sunt destul de grave pentru țara vecină, care spune că restabilirea barajului și readucerea terenurilor agricole la starea necesară pentru cultivare va lua ani de zile. Recent, analiștii din Ucraina au anunțat care este leguma care va lipsi cel mai mult de pe piața lor, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.

Vicepreședintele Băncii Naționale a Ucrainei Serhii Nikolaichiuk a precizat că, așa cum era de așteptat, recolta de vinete ar putea suferi cel mai mult - cu un risc de pierdere de 20%.

În același timp, castraveții, pepenii verzi, roșiile și ardeii au rate de recoltare destul de mari chiar și în zonele afectate. În ceea ce privește morcovii, indicatorii de acolo sunt puțin mai mici, a adăugat vicepreședintele BNU.

În plus, potrivit acestuia, există potențialul de a compensa aceste pierderi prin creșterea producției în alte zone și prin importuri. De asemenea, ucrainenii susțin că Odesa este capabilă să asigure regiunile învecinate și, probabil, toată Ucraina cu legume și pepeni verzi, în acest an.

În general, conform estimărilor noastre, aproximativ 10-14% din recolta totală de legume este în pericol din cauza inundațiilor și drenajului solului în regiunile Herson, Zaporojie și Dnipropetrovsk. Cu toate acestea, în realitate, pierderile culturilor noastre de legume sunt estimate ceva mai puțin, la aproximativ 5%, deoarece ponderea zonelor inundate din teritoriile controlate este relativ mică, deși este clar că randamentul în aceste zone poate scădea, Serhii Nikolaichiuk.

De asemenea, BNU a spus că, din cauza distrugerii barajului, inflația din acest an este estimată la 0,3 puncte procentuale. Cea mai recentă prognoză a inflației BNU pentru acest an este de 14,8%.
loading ...